British Steel, al doilea mare producător de oțel din Marea Britanie, în lichidare. 25.000 de locuri de muncă riscă să dispară. "Lovituri date de Brexit."

British Steel, al doilea mare producător de oțel din Marea Britanie, în lichidare. 25.000 de locuri de muncă riscă să dispară. "Lovituri date de Brexit."
scris 22 mai 2019

British Steel, al doilea mare producător de oțel din Marea Britanie, a intrat în lichidare, punând sub semnul întrebării viitorul a 25.000 de locuri de muncă. Producătorul spera să obțină un împrumut de urgență din partea guvernului britanic, în valoare de 30 de milioane de lire, care ar fi fost singura șansă de supraviețuire a companiei, însă Guvernul a respins solicitarea, iar instanța a decis intrarea în procedura de lichidare.

"Nu putem acționa decât în baza legii și este clar că legea nu permite să oferim o garanție sau un împrumut în condițiile cerute de companie. Guvernul a depus eforturi neîntrerupte, alături de companie, proprietarul companiei - Greybull Capital și creditori, pentru a explora toate opțiunile posibie", a declarat premierul britanic Theresa May, citată de Bloomberg.
 
Partidul Laburist, de opoziție, ceruse naționalizarea companiei.
Theresa May vine cu o serie de promisiuni, inclusiv șansa unui nou referendum legat de Brexit CITEȘTE ȘI Theresa May vine cu o serie de promisiuni, inclusiv șansa unui nou referendum legat de Brexit

British Steel va continua deocamdată să funcționeze, iar angajații își vor lua salariile, în timp ce lichidatorul judiciar va explora opțiunile existente.

Compania, creată în 2016 prin prealuarea de către Greybull a unor active de la Tata Steel Europe, are 5.000 de angajați, însă alte 20.000 de locuri de muncă din lanțul de aprovizionare depind indirect de British Steel.

Brirish Steel a fost afectată de costurile mari legate de mediu, forță de muncă și energie. Brexitul a adus îngrijorări suplimentare, unii clienți europeni temîndu-se de posibile tarife după ieșirea Marii Britanii din UE. Totodată, slăbirea lirei a crescut costurile pentru materialele importate, inclusiv în cazul minereul de fier.

Anterior, British Steel a primit asistență guvernamentală sub forma unui împrumut de 120 de milioane de lire pentru acoperirea costurilor cu certificatele C02 tranzacționabile, dar măsura s-a dovedit zadarnică.

"După ce am salvat compania de la închidere acum mai bine de 3 ani, am lucrat din greu pentru a readuce această companie importantă pe picioare. Loviturile suplimentare date de problemele legate de Brexit s-au dovedit de nedepășit", a declarat Greybull Capital, acționarul companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
british steel
bloomberg
lichidare british steel
marea britania