China profită de scăderea prețurilor pentru a cumpăra cantități mari de cereale din străinătate

China profită de scăderea prețurilor pentru a cumpăra cantități mari de cereale din străinătate
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2024

China a cumpărat peste 20 de nave încărcate cu cereale furajere de pe piața internațională în ultimele două săptămâni, cel mai mare importator mondial profitând de scăderea cotațiilor la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit unor surse din apropierea tranzacțiilor, China a cumpărat cantități mari de porumb, sorg și orz din partea mai multor furnizori, inclusiv Ucraina și SUA. Ar fi vorba de achiziții de peste 1,2 milioane de tone de cereale, având în vedere că o navă transportă în medie 60.000 de tone de cereale, scrie Agerpres.

Startup din Groenlanda a început să livreze gheață recoltată direct din ghețarii arctici către baruri CITEȘTE ȘI Startup din Groenlanda a început să livreze gheață recoltată direct din ghețarii arctici către baruri

Acest val de achiziții vine într-un moment în care prețurile cresc în China dar cotațiile de referință la porumb la bursa de la Chicago au atins cel mai scăzut nivel de după 2020, afectate de livrările mari din partea unor importanți exportatori, precum Brazilia și SUA. Această adâncire a decalajului dintre prețurile de pe piața locală și cele de la nivel internațional au făcut achizițiile din străinătate și mai atractive.

Sursele au dezvăluit că printre achizițiile Chinei se numără cel puțin 10 nave încărcate cu porumb din Ucraina, care urmează a fi livrate începând din martie și până în luna mai, cel puțin cinci nave cu sorg din SUA și șase nave încărcate cu orz cu livrarea în aceiași perioadă.

Prețurile la cereale pe piața din China au crescut pe măsură ce autoritățile de la Beijing au decis să urgenteze procesul de acumulare de cereale pentru rezerva de stat, în ideea de a susține piața până la plantarea noii recolte. Achizițiile statului au contracarat cererea modestă de cereale furajere din partea sectorului creșterii animalelor, unde crescătorii de porci au înregistrat pierderi.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
china