Cinema City, cel mai mare lanț de cinematografe din România, luat în calcul să fie vândut

Cinema City, cel mai mare lanț de cinematografe din România, luat în calcul să fie vândut
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 4 dec 2022
Creditorii operatorului britanic de cinematografe Cineworld Group iau în calcul vânzarea sălilor Cinema City din Europa de Est, inclusiv din România. Cinema City este cel mai mare lanț de cinematografe de pe piața locală.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
 
Lanțul este în proprietatea Cineworld Group. Activele din Europa de Est includ aproximativ 112 din totalul de 751 de cinematografe Cineworld, care operează în Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Israel.
 
Acum, cei mai mari creditori ai grupului, cu sediul la Londra, iau în considerare vânzarea Cinema City, Yes Planet și Rav-Chen, un lanț israelian, conform Bloomberg.
Turiștii ruși vizitează în grupuri mari Thailanda cu zboruri charter și încărcați de cash CITEȘTE ȘI Turiștii ruși vizitează în grupuri mari Thailanda cu zboruri charter și încărcați de cash

O tranzacție este evaluată la 700 milioane dolari - 1 miliard dolari. Nu a început însă, deocamdată, niciun proces formal și nu este sigur că vânzarea va avea loc.

Cineworld a refuzat să comenteze.

În toamnă a fost anunțat că Cineworld, care a depus actele de protecție împotriva falimentului în SUA, unde deține lanțul Regal Cinema, a primit acordul instanței de a avea acces la o sumă de 785 milioane dolari, dintr-un ajutor financiar de aproximativ 1,94 miliarde dolari pe care l-a asigurat de la creditorii existenți.
Prețul gazelor a explodat CITEȘTE ȘI Prețul gazelor a explodat

Instanța a permis Cineworld să împrumute 514 milioane dolari pentru a finanța operațiunile zilnice și 271 milioane dolari pentru datoriile filialelor sale din Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Irlanda și Israel.

Legile privind falimentul din aceste țări sunt mai puțin prietenoase cu debitorii decât legile SUA, a transmis PJT Partners, care acționează ca bancher de investiții al Cineworld. Acoperirea datoriilor filialelor ar asigura că creditorii străini nu iau măsuri pentru a elimina conducerea filialelor sau pentru a-și lichida activele, a adăugat aceasta.
ULTIMA ORĂ Un mare furnizor de energie din România vrea să renunțe la o parte din clienții cu prețuri plafonate. Băncile văd sectorul energetic ca fiind unul de risc CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Un mare furnizor de energie din România vrea să renunțe la o parte din clienții cu prețuri plafonate. Băncile văd sectorul energetic ca fiind unul de risc

Cinema City Romania a avut în 2020, ultimul an raportat, afaceri de 67,3 milioane lei (în cădere bruscă de la 283,9 milioane lei în 2019) și o pierdere de 29,2 milioane lei (de la un profit net de 47,9 milioane lei în anul precedent), cu 153 de angajați (de la 225 salariați în 2019), conform datelor analizate de Profit.ro. Anul 2020 este cel care a închis o perioadă inclusiv cinematografele, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Pentru același an, datoriile totale sunt indicate la 83,6 milioane lei.
 
Cineworld a solicitat să intre într-un proces de restructurare supravegheat de instanță, care oferă companiilor timp să negocieze cu creditorii pentru a ajunge la o înțelegere privind reducerea datoriilor.
Compania speră să iasă din procedură în primul trimestru din 2023, avertizându-și însă acționarii - care includ administratorii de investiții americani Invesco, Eaton Vance și State Street - că participațiile lor vor fi probabil diluate considerabil ca parte a procesului.
 
Lanțul de cinematograf este al doilea ca mărime din lume, având însă acum 1,94 miliarde de dolari finanțare primită de la creditori și un total al datoriilor care se ridică la circa 9 miliarde dolari. Analiștii susțin că preluarea Regal de către Cineworld în 2018, în America, a adus prea multe datorii, punând lanțul într-o poziție proastă pentru a rezista pandemiei de coronavirus.
Acțiunile UiPath se prăbușesc la un nou minim record CITEȘTE ȘI Acțiunile UiPath se prăbușesc la un nou minim record

Cel mai mare operator de cinematografe din lume este lanțul american AMC Entertainment Holdings, care în 2020 a anunțat că vrea să împrumute 500 de milioane de dolari pentru a face față efector pandemiei.

Eric Snyder, expert în faliment la Wilk Auslander, explică: „A călători la un cinema pentru a viziona un film timp de 2 până la 3 ore și a cheltui între 20 și 25 de dolari nu mai este atractiv pentru mulți oameni, în special pentru tineri”.

Cineworld are sediul în Marea Britanie, dar cele mai multe dintre cele 751 de cinematografe ale sale sunt în SUA, unde a depus acum o cerere de protecție în caz de faliment.
 
Grupul operează 751 de săli de cinema, dintre care peste 500 în Statele Unite, circa 100 în Marea Britanie și Irlanda și altele în Europa și Israel. Deține lanțul Picturehouse din Marea Britanie și cinematografele Regal din SUA, având peste 28.000 angajați.
 
Cineworld este și proprietarul celui mai mare lanț de cinematografe din România, Cinema City, care în februarie a ajuns la 28 de multiplex-uri, cu un total de 255 săli.
 
 
O astfel de procedură permite continuarea activității, iar managementul companiei continuă să își exercite atribuțiile, însă sub supravegherea instanței.
One United Properties - cifră de afaceri mai mare cu 56% în S1. Compania va finaliza patru dezvoltări și a început vânzările la două noi investiții CITEȘTE ȘI One United Properties - cifră de afaceri mai mare cu 56% în S1. Compania va finaliza patru dezvoltări și a început vânzările la două noi investiții

"Opțiunile strategice prin care Cineworld își poate atinge obiectivele de restructurare includ o posibilă solicitare voluntară în temeiul Capitolului 11 în Statele Unite și proceduri auxiliare asociate în alte jurisdicții", a precizat atunci Cineworld.

Cineworld a adăugat că orice solicitare de acest fel "ar trebui să permită grupului să aibă acces la lichiditate pe termen scurt" și să realizeze tranzacții pentru reducerea gradului de îndatorare.
 
Cineworld, cu sediul la Londra, operează aproape 9.500 de ecrane în Marea Britanie, SUA, Irlanda, Polonia, România, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și Israel.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cineworld
cinema city
regal cinemas