Costurile cu serviciul datoriei Ungariei le-au depășit pe cele ale Italiei

Costurile cu serviciul datoriei Ungariei le-au depășit pe cele ale Italiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2024

Plățile făcute de Ungaria pentru serviciul datoriei s-au dublat în primele trei trimestre ale anului trecut, ceea ce pune țara vecină pe o traiectorie care o va duce în fața Italiei și totodată la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană pentru 2023, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Plățile cu dobânzile s-au umflat până la 2.500 miliarde de forinți (7,1 miliarde de dolari) în perioada ianuarie-septembrie 2023, dublu față de perioada similară a lui 2022, a informat miercuri Institutul național de statistică din Ungaria, scrie Agerpres.

România - campioana europeană absolută la minivacanțe CITEȘTE ȘI România - campioana europeană absolută la minivacanțe

Luna trecută și Banca Națională a Ungariei a estimat că, pe ansamblul anului 2023, costurile cu serviciul datoriei s-au majorat până la 4,3% din Produsul Intern Brut, și în 2024 ar putea să scadă doar până la 4,2% din PIB, cel mai ridicat nivel din UE.

Miercuri, Ungaria a devenit una din primele economii emergente care a vândut obligațiuni denominate în dolari în 2024, pentru a-și acoperi necesarul de finanțare. Țara est-europeană și-a majorat împrumuturile anul trecut pentru a acoperi lipsa fondurilor europene, suspendate din cauza disputelor cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept.

În condițiile în care fondurile europene erau incerte, Ungaria a decis anul trecut să majoreze emisiunile de obligațiuni în forinți, oferind o primă consistentă pentru investitorii de retail, în special având în vedere că anul trecut creșterea medie a prețurilor de consum a fost una de aproape 18%.

Chiar dacă sunt o povară pentru guvern, plățile mai mari cu dobânzile se vor traduce în venituri din dobânzi mai mari pentru cetățenii ungari, ceea ce va stimula o revenire a consumului intern după recesiunea din 2023, a apreciat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-un editorial publicat pe portalul de știri Index.

În paralel, însă, au crescut și necesitățile de finanțare ale Ungariei. Potrivit unei surse citate de Bloomberg, Ungaria va emite miercuri obligațiuni în dolari cu maturitatea la 12 ani. Luna trecută directorul Agenției pentru gestionarea datoriei, Zoltan Kurali anunța că Ungaria intenționează să vândă obligațiuni în valută de până la două miliarde de dolari în primul trimestru din 2024, pe lângă obligațiuni verzi în valoare de aproape un miliard de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
italia
plati