Procurorii bulgari au pus sub acuzare patru persoane în cadrul unei anchete legate de platforma și creditorul de criptomonede Nexo, companie cu sediul la Londra, condusă de un fost parlamentar bulgar.
Cei patru cetățeni bulgari au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat legat de spălare de bani, activități bancare fără licență și infracțiuni informatice, a declarat Borislav Sarafov, șeful serviciului național de investigații din Bulgaria, citat de Bloomberg.
Poliția a confiscat computere și criptoactive în valoare nespecificată.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Grupul prezentat ca infracțional este activ din 2018, potrivit lui Siyka Mileva, purtător de cuvânt al procurorului-șef. Autoritățile bulgare nu au dezvăluit numele persoanelor acuzate.
Doi dintre acuzați au fost reținuți și ar putea fi eliberați pe cauțiune, în timp ce autoritățile îi caută în continuare pe ceilalți, a declarat Mileva.
Anchetatorii au declarat că au detectat o serie de tranzacții pe Nexo de la persoane și companii care fac obiectul sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, fără a oferi detalii, potrivit Reuters.
Nexo a fost înființată în 2018 de Antoni Trenchev (35 ani), fost parlamentar din partea partidului DBG din Blocul Reformator, împreună cu Kosta Kantchev, Kalin Metodiev și Georgi Shulev, fiul fostului vicepremier Lydia Shuleva. Compania oferă servicii de tranzacționare cripto, custodie, împrumuturi, produse generatoare de dobânzi și servicii de carduri de debit pentru peste 5 milioane de utilizatori, conform site-ului propriu.
Biroul Nexo din Sofia a fost percheziționat, joi, alături de alte 14 adrese cu legături cu firma, în cadrul unei anchete speciale, la care participă peste 300 de ofițeri de poliție, procurori și agenți de securitate națională, a declarat anterior Mileva.
Agenția Națională de Combatere a Criminalității din Marea Britanie a oferit asistență în cadrul anchetei.
Nexo a anunțat că colaborează cu autoritățile.
“De-a lungul anilor, am refuzat o mulțime de afaceri, deoarece Nexo nu face niciodată compromisuri în ceea ce privește politicile noastre foarte stricte de combatere a spălării banilor și de cunoaștere a clientelei (…) Din nefericire, odată cu recenta represiune a criptomonedelor din partea autorităților de reglementare, unele autorități de reglementare au adoptat adoptarea «întâi lovește și după aia pune întrebări»”, a scris compania pe Twitter.
Nexo are aproximativ 600 de angajați la Sofia, dar nu oferă servicii în Bulgaria, a precizat compania într-un comunicat.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Războiul din Ucraina și sancțiunile lovesc finanțele Rusiei: bugetul a trecut pe minus în decembrie, cu un deficit record"A existat o avalanșă de acuzații, pe care Nexo le neagă cu vehemență, deoarece platforma utilizează cele mai înalte standarde posibile în ceea ce privește practicile de cunoaștere a clienților și de combatere a spălării banilor pentru a asigura siguranța clienților noștri și, de asemenea, a întreprinderii", a declarat Trenchev pentru Bloomberg News vineri. Trenchev a adăugat că toate sistemele Nexo sunt operaționale.
Potrivit Novinite, ancheta din Bulgaria privind activitățile Nexo a început în urmă cu câteva luni, după ce serviciile străine au detectat tranzacții suspecte, care ar fi avut ca scop eludarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite împotriva băncilor rusești, precum și a companiilor și cetățenilor din Federația Rusă.
Cetățenii bulgari din spatele Nexo sunt suspectați că ar fi acționat pe modelul schemei piramidale derulate de fondatoarea sistemului de plăți bazat pe criptomoneda OneCoin, bulgăroaica Ruja Ignatova, aflată în prezent pe listele FBI și Europol a celor mai căutați infractori.
Antoni Trenchev și Kosta Kantchev ar fi fugit în Dubai încă din toamna trecută, mai scrie Novinite, care citează canalul național de televiziune BNT.
Anunțul privind anchetarea Nexo vine la puțin timp după ce compania a transmis că își va retrage treptat produsele și serviciile din SUA în următoarele luni, din cauza unor conflicte cu autoritățile de reglementare.
Autoritățile financiare din 8 state din SUA au interzis Nexo să mai ofere clienților instrumentul său Earn Interest Product, prin care promitea dobânzi de până la 36% pe an, mult peste dobânzile acordate de bănci, cu argumentul că acesta constituie o valoare mobiliară nedeclarată în conformitate cu legislația SUA.
Nexo este cea mai recentă companie majoră de criptomonede care a intrat în vizorul autorităților. Comisia americană pentru valori mobiliare și burse (SEC) a dat în judecată, joi, brokerii de criptomonede Gemini și Genesis pentru că ar fi încălcat legile privind valorile mobiliare. Anterior, procurorii americani l-au acuzat de fraudă pe cofondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, în urma colapsului platformei.
Nexo a suferit ieșiri nete de token-uri în valoare de aproape 45 de milioane de dolari într-o perioadă de 24 de ore după anunțarea raidurilor, joi, comparativ cu ieșiri totale de aproximativ 40 milioane de dolari în precedentele 7 zile, potrivit firmei de analiză a datelor blockchain Nansen.
Un reprezentant al Nexo a confirmat valoarea ieșirilor, adăugând că "nu reprezintă ceva îngrijorător".