Cu ajutorul Rusiei, Austria a intrat în rândul statelor exportatoare de energie

Cu ajutorul Rusiei, Austria a intrat în rândul statelor exportatoare de energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 feb 2024

Austria a exportat anul trecut mai multă energie decât a consumat, pentru prima dată în ultimele două decenii, în condițiile în care livrările stabile de gaze naturale din Rusia și consumul mai mic de electricitate au dat un impuls companiilor deținute de statul austriac, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Datele scot în evidență impactul inegal al crizei energetice declanșate de invazia rusească în Ucraina. În timp ce șocul prețurilor ridicate la electricitate și gaze naturale i-a forțat pe consumatori să își reducă consumul, companii precum OMV AG și Verbund AG au profitat prin exporturile mai mari de energie în țările vecine Austriei, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ FMI vede deficitul la peste 6% din PIB în următorii ani în România, ca urmare a majorării pensiilor, și recomandă creșterea taxelor, impozitelor și accizelor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FMI vede deficitul la peste 6% din PIB în următorii ani în România, ca urmare a majorării pensiilor, și recomandă creșterea taxelor, impozitelor și accizelor

Grupul OMV a raportat joi că Rusia i-a livrat toate cantitățile de gaze prevăzute în contractul pe termen lung semnat cu Gazprom, care se întinde până în 2040. În ultimul trimestru al anului trecut, acționarul majoritar de la OMV Petrom a achiziționat 5,3 teravați oră de gaze rusești în fiecare lună. Per total, Austria a importat o cantitate dublă de gaze față de ceea ce are nevoie economia sa, ceea ce a permis traderilor să vândă peste hotare puțin peste 90 de teravați oră de gaze naturale.

Situația este una similară în cazul energiei electrice, unde compania de stat Verbund AG este cea mai valoroasă companie din Austria. Consumul de electricitate a scăzut cu 5,3%, chiar dacă producția de electricitate hidro ieftină a crescut cu aproape o cincime față de situația din 2022. Asta a permis Austriei să livreze anul trecut mai multă electricitate peste hotare decât a utilizat acasă, o premieră după anul 2003, potrivit E-Control.

Profiturile în creștere explozivă atât la OMV cât și la Verbund au fost vizate de taxe excepționale pe care Guvernul de la Viena le-a prelungit până la finele lui 2024. Chiar și în contextul acestor taxe excepționale, OMV a informat miercuri că își va recompensa acționarii cu dividende mai mari cu 50% față de ceea ce se aștepta. Verbund, care în luna noiembrie și-a majorat estimarea de profit, va da publicității luna viitoare rezultatele pentru anul 2023. 

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
energie