Shell - cădere puternică de profit. Estimările erau însă chiar mai pesimiste

Shell - cădere puternică de profit. Estimările erau însă chiar mai pesimiste
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2024

Grupul britanic petrolier Shell a raportat câștiguri ajustate de 28,25 miliarde de dolari pentru întregul an 2023, o scădere de 29% în comparație cu cel mai mare profit anual, de 39,9 miliarde de dolari, din anul precedent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Analiștii se așteptau însă ca ca profitul net al Shell pentru întregul an 2023 să ajungă la 27,5 miliarde de dolari.

Shell a înregistrat câștiguri ajustate mai puternice decât se anticipa, de 7,31 miliarde de dolari pentru ultimul trimestru din 2023.

TABEL Producția Romgaz a scăzut cu 3% în 2023, cifră inferioară celei de 5% raportate de OMV Petrom CITEȘTE ȘI TABEL Producția Romgaz a scăzut cu 3% în 2023, cifră inferioară celei de 5% raportate de OMV Petrom

În aceste condiții, compania a anunțat o creștere cu 4% a dividendului pe acțiune, pentru al patrulea trimestru, și un program de răscumpărare de acțiuni de 3,5 miliarde de dolari, care va fi realizat în următoarele trei luni.

Recent, Shell a anunțat că își va încheia operațiunile onshore de petrol și gaze din Nigeria, convenind să-și vândă filiala din această țară unui consorțiu de cinci companii în mare parte locale, pentru până la la 2,4 miliarde de dolari.

Gigantul energetic britanic a fost pionier în afacerile cu petrol și gaze din Nigeria începând cu anii 1930. S-a luptat de ani de zile cu sute de scurgeri de petrol terestre, ca urmare a furtului, sabotajului și problemelor operaționale, care au dus la reparații costisitoare și procese de mare nivel.

Volumele de motorină descărcate în porturile românești au crescut cu 22%. India - principalul furnizor. Exporturile către Ucraina s-au dublat CITEȘTE ȘI Volumele de motorină descărcate în porturile românești au crescut cu 22%. India - principalul furnizor. Exporturile către Ucraina s-au dublat

Din 2021, Shell a încercat să-și vândă afacerea onshore de petrol și gaze din Nigeria, dar va rămâne activă în sectorul offshore, mai profitabil și mai puțin problematic din Nigeria.

Ieșirea Shell din această afacere face parte dintr-o retragere mai largă a companiilor energetice occidentale din Nigeria, deoarece acestea se concentrează pe operațiuni mai noi și mai profitabile.

Exxon Mobil, Eni și Equinor au încheiat acorduri de vânzare a activelor în țară în ultimii ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
shell
nigeria