După ce au anunțat cele mai mari concedieri din istoria lor, Google și Amazon descoperă că nu e atât de ușor să dai oameni afară

După ce au anunțat cele mai mari concedieri din istoria lor, Google și Amazon descoperă că nu e atât de ușor să dai oameni afară
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 apr 2023

După ce au anunțat cele mai mari disponiblizări din istoria lor, marile companii americane din sectorul tehnologiei descoperă acum cât de dificil este să faci restructurări de personal în Europa, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În SUA, companiile pot anunța restructurări de amploare și să concedieze sute dacă nu mii de angajați în câteva luni și multe companii au și făcut acest lucru. Între timp, în Europa concedierile în masă anunțate de companiile de tehnologie s-au blocat din cauza prevederilor din codul muncii care fac practic imposibile concedierile fără consultările prealabile cu organismele care protejează drepturile angajaților. Această situație lasă în incertitudine mai multe mii de angajați din sectorul tech, care nu sunt siguri dacă vor fi sau nu afectați de negocierile care se pot prelungi la infinit, scrie Agerpres.

Subsidiara Vodafone din Spania, evaluată la peste 4 miliarde dolari, atrage pețitori CITEȘTE ȘI Subsidiara Vodafone din Spania, evaluată la peste 4 miliarde dolari, atrage pețitori

În Franța, gigantul Alphabet Inc., firma mamă a Google, poartă în prezent discuții privind reducerea numărului de salariați prin plecări voluntare și oferă salarii compensatorii în speranța că vor fi suficient de atractive pentru a-i convinge pe angajați să părăsească firma au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar. La rândul său, Amazon a încercat să convingă mai mulți senior manageri să demisioneze prin oferirea a 12 salarii compensatorii și de asemenea a permis angajaților care vor pleca să își primească recompensele în acțiuni sub formă de bonusuri, a declarat o altă sursă.

Atât în Franța cât și în Germania, unde legislația muncii se numără printre cele mai puternice din UE, Google poartă în prezent negocierile cu comitetele de întreprindere, entități în cadrul cărora reprezentanții angajaților negociază cu echipele manageriale chestiunile legate de forța de muncă. Potrivit legislației, companiile sunt obligate să negocieze cu aceste comitete de întreprindere înainte de a recurge la concedieri, un proces deseori îndelungat care include strângerea de informații, negocieri și posibilitatea unui recurs.

Gripa aviară este atât de gravă în Japonia încât fermierii nu mai au unde să îngroape păsările moarte. McDonalds și 7-Eleven suspendă vânzarea unor produse CITEȘTE ȘI Gripa aviară este atât de gravă în Japonia încât fermierii nu mai au unde să îngroape păsările moarte. McDonalds și 7-Eleven suspendă vânzarea unor produse

Din cauza acestor cerințe, sucursalele Google din Germania și Franța vor fi printre ultimele locații afectate de restructurări, asta dacă se va ajunge până la urmă în această situație, a declarat sursa citată de Bloomberg.

Contactat pentru a-și exprima poziția, Google a recunoscut că poartă negocieri cu comitetele de întreprindere, adăugând că nu are de gând să implementeze concedieri în România, Grecia sau Austria.

"Am lucrat cu atenție și cu fiecare țară în parte unde se vor implementa reduceri de personal pentru a respecta în totalitate cerințele legale, care pot varia de la o locație la alta, sunt complexe și necesită timp", a declarat un purtător de cuvânt de la Google.

În Paris, unde Google are aproximativ 1.600 de angajați, comitetul de întreprindere negociază cu compania cât de mulți angajați și ce categorii de angajați vor fi incluși în planul de plecări voluntare. Sursele din apropierea discuțiilor spun că o decizie finală ar putea fi luată abia peste câteva săptămâni și între timp lucrurile vor continua ca de obicei. Potrivit unui angajat, echipa managerială a comunicat în mod clar că nimeni nu va fi forțat să plece.

În contrast, în Marea Britanie, unde protecția legii nu este atât de strictă, aproximativ 500 dintre cei 8.000 de angajați ai Google vor fi nevoiți să părăsească firma, potrivit reprezentantului sindicatului Unite the Union, Matthew Waley, adică o cotă de 8% în linie cu obiectivul global al firmei. Discuțiile cu comitetul de întreprindere au avut drept rezultat acordarea unor pachete compensatorii confidențiale însă numărul disponibilizărilor nu este subiect de negocieri. "Încearcă să respecte cerințele minime legale", a spus Matthew Waley, referindu-se la procedurile de negociere care sunt în derulare.

Amazon, Alphabet și Meta au peste 170.000 de angajați pe continentul european și în Marea Britanie iar inginerii de software câștigă salarii care în multe cazuri sunt la jumătate față de ceea ce primesc omologii lor din SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
amazon
concedieri