Este AI noua bulă dot-com? Un investitor veteran spune că da!

Este AI noua bulă dot-com? Un investitor veteran spune că da!
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 24 iun 2023
Entuziasmul din jurul inteligenței artificiale a atras o mulțime de investitori către această nișă, într-un interval foarte scurt de timp, ceea ce le amintește unor investitori de bula dot-com de la finele anilor 90.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast
 
Boom-ul AI are implicații pentru fondurile ESG, care au o pondere mare în domeniul tehnologiei. Potrivit lui James Penny, directorul de investiții al TAM Asset Management și un investitor ESG veteran, starea actuală amintește de primele zile ale bulei tehnologice, care a explodat în 2000 și a șters peste 70% din valoarea Nasdaq. 
Un fost director al Samsung - acuzat că a furat planuri și tehnologii pentru a construi o întreagă fabrică-copie în China CITEȘTE ȘI Un fost director al Samsung - acuzat că a furat planuri și tehnologii pentru a construi o întreagă fabrică-copie în China

"Chiar și companiile care doar menționează AI în prezentările trimestriale văd creșteri ale acțiunilor, iar acest lucru seamănă foarte mult a era dot-com", a declarat Penny, într-un interviu pentru Bloomberg.

Cursa pentru a obține o felie din succes AI a accelerat luna trecută, după ce Nvidia a uimit piața cu un set de obiective de vânzări care a depășit chiar și cele mai optimiste previziuni ale analiștilor. 

Nvidia a adăugat aproape 30% la valoarea sa de piață de la anunțul de la sfârșitul lunii mai, ducând câștigurile din acest an la peste 160% și ajutând Nasdaq să urce cu aproximativ o treime.

Este o evoluție care a contribuit la stimularea fondurilor ESG (care adresează probleme de mediu, sociale și de guvernanță), deoarece portofoliile acestor fonduri mutuale se bazează din ce în ce mai mult pe tehnologie pentru a-și reduce amprenta de carbon și a obține, simultan, creșteri importante. O analiză realizată de Bloomberg Intelligence arată că tehnologia reprezintă o treime din acțiunile preferate în așa-numitele fonduri din Articolul 9, cea mai înaltă clasificare ESG din Uniunea Europeană. Niciun alt sector nu se poate compara.
 
Aproximativ 1.300 de fonduri înregistrate ESG dețin peste 20 de miliarde de dolari numai în Nvidia, potrivit datelor compilate de Bloomberg. În același timp, există un subgrup de administratori de fonduri ESG care se declară axați pe AI, Bloomberg identificând 20 la începutul lunii iunie. Acestea dețin împreună aproximativ 8 miliarde de dolari în active administrate. 
GRAFICE Zona euro a intrat în recesiune. Întreaga Uniune Europeană crește însă cu 1%, România având al patrulea cel mai mare avans din primul trimestru CITEȘTE ȘI GRAFICE Zona euro a intrat în recesiune. Întreaga Uniune Europeană crește însă cu 1%, România având al patrulea cel mai mare avans din primul trimestru

Martin Todd, manager de fonduri la Federated Hermes, spune că AI "evoluează atât de rapid" încât "nimeni nu știe cu adevărat" unde vor ajunge lucrurile. Todd deține atât Nvidia, cât și Microsoft în fondul Federated Hermes Sustainable Global Equity Fund pe care îl conduce.

În timp ce Nvidia furnizează cipurile pentru procesarea inteligenței artificiale, tehnologia în sine este dezvoltată de o serie de giganți din domeniul tehnologiei, inclusiv Microsoft, Amazon și Alphabet. Piața produselor de inteligență artificială generativă, care se referă la instrumente precum ChatGPT, care pot crea conținut, inclusiv text sau imagini, pornind de la o solicitare, are potențialul de a crește cu peste 40% pe an și de a ajunge la 1.300 de miliarde de dolari în următorul deceniu, potrivit analistului senior al BI, Mandeep Singh.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
dot-com
ai
nvdia
chatgpt
inteligenta articiala
bula speculativa