Entuziasmul din jurul inteligenței artificiale a atras o mulțime de investitori către această nișă, într-un interval foarte scurt de timp, ceea ce le amintește unor investitori de bula dot-com de la finele anilor 90.
Boom-ul AI are implicații pentru fondurile ESG, care au o pondere mare în domeniul tehnologiei. Potrivit lui James Penny, directorul de investiții al TAM Asset Management și un investitor ESG veteran, starea actuală amintește de primele zile ale bulei tehnologice, care a explodat în 2000 și a șters peste 70% din valoarea Nasdaq.
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Cursa pentru a obține o felie din succes AI a accelerat luna trecută, după ce Nvidia a uimit piața cu un set de obiective de vânzări care a depășit chiar și cele mai optimiste previziuni ale analiștilor.
Nvidia a adăugat aproape 30% la valoarea sa de piață de la anunțul de la sfârșitul lunii mai, ducând câștigurile din acest an la peste 160% și ajutând Nasdaq să urce cu aproximativ o treime.
Este o evoluție care a contribuit la stimularea fondurilor ESG (care adresează probleme de mediu, sociale și de guvernanță), deoarece portofoliile acestor fonduri mutuale se bazează din ce în ce mai mult pe tehnologie pentru a-și reduce amprenta de carbon și a obține, simultan, creșteri importante. O analiză realizată de Bloomberg Intelligence arată că tehnologia reprezintă o treime din acțiunile preferate în așa-numitele fonduri din Articolul 9, cea mai înaltă clasificare ESG din Uniunea Europeană. Niciun alt sector nu se poate compara.
Aproximativ 1.300 de fonduri înregistrate ESG dețin peste 20 de miliarde de dolari numai în Nvidia, potrivit datelor compilate de Bloomberg. În același timp, există un subgrup de administratori de fonduri ESG care se declară axați pe AI, Bloomberg identificând 20 la începutul lunii iunie. Acestea dețin împreună aproximativ 8 miliarde de dolari în active administrate.
În timp ce Nvidia furnizează cipurile pentru procesarea inteligenței artificiale, tehnologia în sine este dezvoltată de o serie de giganți din domeniul tehnologiei, inclusiv Microsoft, Amazon și Alphabet. Piața produselor de inteligență artificială generativă, care se referă la instrumente precum ChatGPT, care pot crea conținut, inclusiv text sau imagini, pornind de la o solicitare, are potențialul de a crește cu peste 40% pe an și de a ajunge la 1.300 de miliarde de dolari în următorul deceniu, potrivit analistului senior al BI, Mandeep Singh.