Exporturile de grâu ale Rusiei s-au dublat comparativ cu situația anterioară războiului

Exporturile de grâu ale Rusiei s-au dublat comparativ cu situația anterioară războiului
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mar 2023

După un început lent de sezon, exporturile de cereale ale Rusiei au explodat în ultimele luni, în condițiile în care cumpărătorii profită de prețul atractiv și oferta consistentă rusească, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Livrările de grâu (principala cultură agricolă a Rusiei) aproape s-au dublat în perioada ianuarie-februarie comparativ cu primele două luni ale anului trecut, arată datele furnizate de firma Logistic OS.

PIMCO, fondat de \ CITEȘTE ȘI PIMCO, fondat de "regele bondurilor”, nu a mai achitat rate la un credit și îngrijorează mediul bancar cu intrarea în incapacitate de plată

Cumpărătorii de grâu au refuzat grâul rusesc la începutul sezonului, când prețurile nu erau așa atrăgătoare, dar acum au început să revină după recolta mare de anul trecut ajută care grâul rusesc să se plaseze printre cele mai ieftine la nivel global, scrie Agerpres

Boom-ul recent demonstrează că vânzătorii ruși au depășit o parte din problemele de finanțare și asigurări provocate de sancțiunile impuse Rusiei. Perspectivele cu privire la exporturile de cereale din Marea Neagră vor deveni mai clare peste aproximativ două săptămâni, după ce acordul care permite exporturile din Ucraina va trebui reînnoit. Livrările de grâu din ambele țări ajută la oprirea agravării inflației mondiale a prețurilor alimentar.

În prezent, există suficientă cerere pentru cerealele rusești. Livrările de grâu rusesc pe mare în perioada ianuarie-februarie s-au ridicat la 6,1 milioane de tone, cu aproximativ 90% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, arată datele furnizate de Logistic OS.

În paralel, cotațiile futures la grâu au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni la bursele de la Chicago și Paris, iar volumele mari venite din Rusia ar putea plafona prețurile pentru restul sezonului, susțin analiștii de la Rabobank. Piața se așteaptă, în general, ca acordul referitor la exporturile de cereale via Marea Neagră, care expiră la 18 martie, să fie reînnoit cu succes, adaugă analiștii de la Rabobank.

Alimentele nu au fost incluse pe lista sancțiunilor impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei, dar restricțiile impuse băncilor și companiilor de stat din Rusia au făcut tranzacțiile cu cereale mai complicate. Chiar dacă sute de mii de tone de îngrășăminte rusești rămân blocate în porturile europene, exportatorii au putut să livreze cantități mari de cereale rusești. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
grau