Daea: Nu e în regulă să dai cu 7 lei kilogramul de ceapă, doar pentru că există un preț mare pe piața internațională

Daea: Nu e în regulă să dai cu 7 lei kilogramul de ceapă, doar pentru că există un preț mare pe piața internațională
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mar 2023

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat la Iași că sunt motive ca prețurile la alimente să mai și scadă, motivând că piața s-a mai liniștit, iar guvernul a scăzut prețurile la energie și la gaze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce așteptări au de la magazinele online din România clienții de pe piețele regionale de interes (Bulgaria, Grecia, Polonia, Slovacia și Ungaria), perspectivele economice ale comerțului online în anul 2023, răspunsurile pieței de curierat la cerințele tot mai specifice ale clienților, în contextul provocărilor anului, vor fi prezentate la Conferințele „Barometrul e-Commerce”, organizate de Profit.ro în parteneriat cu DPD România și devenite deja o tradiție. În acest an, conferința va fi organizată pe 7 martie, la Marriott Grand Hotel Bucharest, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

Întrebat de jurnaliști despre creșterea continuă a prețurilor la alimente, ministrul Agriculturii a precizat că nu a văzut o astfel de majorare, scrie News.ro.

GRAFIC Bitcoin coboară la minimele ultimelor 2 săptămâni în urma problemelor Silvergate CITEȘTE ȘI GRAFIC Bitcoin coboară la minimele ultimelor 2 săptămâni în urma problemelor Silvergate

”Nu am văzut această creștere. Dimineață în piață la Iași un domn m-a cunoscut și mi-a ridicat această întrebare. Am mers cu el să ne convingem care e situația reală. Nu au crescut și e bine că nu au crescut. E bine să mai și scadă. Sunt motive să se întâmple acest lucru. Vor scădea prețurile la alimente. Cred acest lucru, în condițiile în care piața s-a liniștit, iar prețurile la importuri au scăzut. A scăzut și la îngrășăminte și la energie. Guvernul a luat măsuri importante pentru prețurile la energie și la gaze. Sunt motive serioase ca prețurile să nu mai crească, ba dimpotrivă, să scadă”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Cât despre prețul cărnii de miel de Paște, ministrul Daea a spus că nu poate spune acum ce se va întâmpla, dar că se așteaptă să nu crească.

”Nu pot spune la miel, dar mă aștept să nu crească, dar sper să se valorifice toți. Îi îndemn pe toți să mănânce carne de miel de Paște, să cumpărăm, că avem de unde și să folosim această carne care este foarte bună și dă ajutor crescătorilor de ovine”, a afirmat Petre Daea.

Întrebat despre prețul ridicat la ceapă, care a ajuns în unele locuri din țară și la șapte lei kilogramul, ministrul Daea a răspuns că nu este vorba de o criză a acestui produs, ci de un reflex nepotrivit pe piață.

”Eu am fost azi dimineață în piață. Am cumpărat ceapă verde la Iași, ceapă uscată am luat ieri de la Botoșani. Și le-am spus producătorilor că nu e în regulă să dai cu șapte lei kilogramul de ceapă, doar pentru că există un preț mare pe piața internațională. M-am uitat la fermieri, eu înțeleg că ei trebuie să câștige, dar toți să ne gândim și la buzunarul celor care cumpără produsele. Nu este o criză, ci o atitudine temporară pe care au luat-o cei ce vând acest produs. Sper să se liniștească”, a adăugat ministrul Petre Daea.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a participat, vineri, la Iași la evenimentul cu tema ”Oportunități de finanțare prin Planul Național Strategic 2023-2027”, organizat de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii.

Conferința este organizată în cadrul campaniei ”Caravana Cunoașterii” și se adresează în principal fermierilor, organizațiilor societății civile și partenerilor economici, sociali și de mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
petre daea
ceapa