Fitch avertizează că urmează o eră de retrogradări pentru companiile de petrol și gaze

Fitch avertizează că urmează o eră de retrogradări pentru companiile de petrol și gaze
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2023

Cea mai mare parte a industriei de combustibili fosili ar putea să se confrunte cu o era de retrogradări de rating, dacă producătorii nu se vor adapta rapid la un viitor cu emisii reduse de carbon, potrivit Fitch Ratings, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit agenției de rating, care a încercat să evalueze cum vor răspunde companiile la riscurile climatice, precum reglementările din ce în ce mai stricte privind emisiile poluante, cele mai vulnerabile sunt companiile de petrol și gaze, scrie Agerpres.

Vodafone a agreat vânzarea diviziei din Spania, unde Digi crește puternic și erodează cotele de piață ale concurenților CITEȘTE ȘI Vodafone a agreat vânzarea diviziei din Spania, unde Digi crește puternic și erodează cotele de piață ale concurenților

Peste o cincime din companiile globale se confruntă cu un risc semnificativ de retrogradare a ratingurilor din cauza unui nivel "ridicat" de vulnerabilitate climatică, în următorul deceniu, arată estimările Fitch. Jumătate din acești emitenți sunt în industria de petrol și gaze, în timp ce companiile de cărbune și firmele de utilități sunt în mod special expuse riscului de retrogradare.

Și mai important, peste jumătate din emitenții globali care ar putea fi retrogradați din cauza riscurilor climatice beneficiază în prezent de un rating de tip "investment grade" (-recomandat pentru investiții-nr.), susține Fitch, care a analizat un eșantion de 715 companii.

Agenția Internațională a Energiei estimează că cererea mondială de petrol va atinge vârful în cursul acestui deceniu. Însă alți cercetători sunt de părere că momentul de cotitură va avea loc mai devreme. Potrivit Inevitable Policy Response, un grup de prognoză ale cărui date au fost utilizate și în analiza realizată de Fitch, vârful cererii de petrol ar putea să aibă loc în 2025, după care cererea se va prăbuși cu peste 60% în următorii 25 de ani.

Amploarea prăbușirii cererii în perioada următoare "este un număr foarte mare", spune Sophie Coutaux, responsabil pentru ESG în cadrul diviziei de ratinguri corporate la Fitch. Există acum "un foarte mare semn de întrebare" dacă producătorii de petrol și gaze "vor putea să se adapteze", a adăugat Sophie Coutaux.

GRAFIC JPMorgan vede riscuri crescute pentru băncile europene și recomandă “scurtarea” acțiunilor CITEȘTE ȘI GRAFIC JPMorgan vede riscuri crescute pentru băncile europene și recomandă “scurtarea” acțiunilor

Acest avertisment vine într-un moment în care o mare parte din industria de petrol își înmulțește eforturile cu privire la afacerile sale de bază, după ce războiul din Ucraina a provocat o criză energetică ce a impulsionat prețurile la combustibili fosili. Marii producători de petrol și-au folosit lichiditățile acumulate în perioada prețurile umflate artificial pentru a-i recompensa pe acționari și a se extinde prin achiziții.

O parte din marii producători mondiali de petrol și gaze speră că vor putea să își reducă emisiile poluante în viitor prin utilizarea tehnologiei de captarea carbonului, atunci când aceasta va fi complet dezvoltată. Însă Fitch avertizează că unele companii din industria de petrol și gaze ar putea să intre în criză de timp pentru a veni cu planuri fezabile de reducere a emisiilor. Unii emitenți cu rating de tip investment-grade "au început să investească în reducerea emisiilor de carbon" însă "ritmul trebuie accelerat", susține Sophie Coutaux.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
petrol
gaze