Greii industriei din Germania, de la BASF la Volkswagen, reduc investițiile și personalul pentru a face față costurilor ridicate

Greii industriei din Germania, de la BASF la Volkswagen, reduc investițiile și personalul pentru a face față costurilor ridicate
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 oct 2023

Unele dintre cele mai mari companii industriale din Germania au început să facă reduceri profunde și de durată, recunoscând că vânturile potrivnice persistente, cum ar fi costurile mai mari ale energiei și creșterea economică slabă, necesită acum schimbări structurale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Nu amânăm, pur și simplu, investițiile", a declarat, marți, directorul general al BASF, Martin Brudermüller, care a anunțat un plan de reducere a investițiilor cu aproape 15% în următorii patru ani.

"Reducem numărul de proiecte și vom implementa măsuri alternative care implică cheltuieli de capital mai mici", a precizat Brudermüller, citat de Bloomberg.

GRAFIC JPMorgan vede riscuri crescute pentru băncile europene și recomandă “scurtarea” acțiunilor CITEȘTE ȘI GRAFIC JPMorgan vede riscuri crescute pentru băncile europene și recomandă “scurtarea” acțiunilor

Companiile industriale germane, de la BASF la Volkswagen, se confruntă cu o nouă realitate, după ce au profitat timp de decenii de gazul rusesc ieftin, de cererea insațiabilă a Chinei pentru bunurile lor și de ratele scăzute ale dobânzilor. Provocările s-au acumulat de ani de zile și nu mai sunt privite ca probleme temporare.

Muncitorii încep să resimtă serios efectele.

"Lipsa de comenzi noi continuă să aibă un impact negativ. În special, sectoarele cu consum intens de energie își fac planuri cu mai puțin personal", a declarat Klaus Wohlrabe, șeful diviziei de sondaje al institutului de cercetare economică Ifo.

Potrivit unui sondaj recent al Ifo, intențiile de angajare în industrie sunt la cel mai scăzut nivel de la primele luni ale pandemiei de coronavirus.

Producătorul german de oțel Kloeckner & Co a anunțat, luni târziu, că va reduce numărul de locuri de muncă, după ce și-a revizuit în scădere previziunile de afaceri pentru 2023. Compania din industria chimică Lanxess își va restrânge, de asemenea, forța de muncă cu 7%, în condițiile în care prețurile ridicate ale energiei și scăderea cererii globale au continuat să afecteze industria.

În același timp, companiile se confruntă cu un declin al cererii globale, în special în China, care a impulsionat creșterea profitului în toate industriile în ultimii ani. Această tendință îi afectează pe cei mai mari exportatori de producție din Germania, cum ar fi industria auto.

Acțiunile Mercedes-Benz Group s-au prăbușit săptămâna trecută, după ce producătorul auto a raportat o scădere a marjelor, iar inflația a crescut costul tuturor produselor, de la piese de schimb la forță de muncă. Grupul Volkswagen a declarat că își dublează măsurile de reducere a costurilor la marca omonimă.

Economia zonei euro s-a contractat în trimestrul al treilea, în timp ce inflația a coborât la minimul ultimilor peste 2 ani CITEȘTE ȘI Economia zonei euro s-a contractat în trimestrul al treilea, în timp ce inflația a coborât la minimul ultimilor peste 2 ani

Produsul intern brut al Germaniei s-a contractat în trimestrul al treilea, crescând riscul ca cea mai mare economie a Europei să se îndrepte spre o recesiune. Germania este singura economie majoră pe care Fondul Monetar Internațional o vede intrând în recesiune în acest an.

BASF, care și-a publicat, marți, rezultatele pentru al treilea trimestru, a declarat că vânzările au scăzut în toate zonele geografice, declinul fiind deosebit de pronunțat în Germania.

Compania a precizat că se așteaptă acum ca vânzările din acest an să se situeze la limita inferioară a intervalului prognozat, de 73 de miliarde de euro până la 76 de miliarde de euro.

BASF intenționează să își reducă investițiile globale pentru următorii patru ani la 24,8 miliarde de euro, de la un buget inițial de 28,8 miliarde de euro.

De asemenea, gigantul din industria chimică, cu producție și în România, și-a mărit țintele de reducere a costurilor.

Grupul urmărește acum să ajungă la economii anuale totale de 1,1 miliarde de euro până în 2026 în domeniile producției și administrației, față de economii de 500 de milioane de euro estimate în februarie, când a anunțat că va desființa 2.600 de posturi până în 2024, reprezentând circa 2% din forța sa de muncă.

Asociația Industriei Chimice din Germania (VCI) estimează că producția națională, exceptând produsele farmaceutice, va scădea cu 11% în 2023. Totodată, Consiliul European al Industriei Chimice preconizează o scădere de 8% în întreaga regiune în acest an, fără a se aștepta o redresare iminentă a cererii.

"Companiile mari consumatoare de energie nu vor mai putea continua mult timp cu costurile ridicate ale energiei, care le amenință existența în Germania", a scris președintele VCI, Markus Steilemann, la începutul acestei luni, într-un apel la ajutor guvernamental pentru ca sectorul să poată face față prețurilor mari ale energiei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
companii industriale germania
reduceri investitii germania
costuri ridicate energie
criza energie
concedieri angajati
recesiune germania
basf
volkswagen