Economia zonei euro s-a contractat în trimestrul al treilea, în timp ce inflația a coborât la minimul ultimilor peste 2 ani

Economia zonei euro s-a contractat în trimestrul al treilea, în timp ce inflația a coborât la minimul ultimilor peste 2 ani
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 31 oct 2023
Inflația din zona euro a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii peste doi ani, în condițiile în care economia s-a contractat în urma unei creșteri fără precedent a ratelor de dobândă.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Prețurile de consum au avut un salt anual de 2,9% în octombrie - față de 4,3% în luna precedentă și sub estimarea mediană de 3,1% dintr-un sondaj realizat de analiștii Bloomberg.

Vânzările de autobuze electrice s-au triplat în România și au ajuns la nivelul din Suedia sau Belgia CITEȘTE ȘI Vânzările de autobuze electrice s-au triplat în România și au ajuns la nivelul din Suedia sau Belgia

PIB-ul a scăzut cu 0,1% în trimestru al treilea, față de trimestru precedent, ratând estimările de stagnare. În trimestru al doilea, economia crescuse cu un ritm trimestrial slab, de 0,1%. 

La nivelul UE, economia a crescut cu 0,1%, atât față de trimestrul al doilea, cât și în ritm anual.

Datele de marți arată că, deși cele 10 majorări succesive ale ratei de dobândă ale Băncii Centrale Europene ajută la readucerea inflației spre obiectivul de 2%, acestea au un impact negativ semnificativ asupra gospodăriilor și firmelor prin creșterea puternică a costurilor împrumuturilor. Spre exemplu, în Germania, gigantul chimic BASF a anunțat la începutul zilei că estimează că vânzările și profiturile pentru 2023 se vor situa la limita inferioară a previziunilor sale, în timp ce cumpărătorii de la Carrefour din Franța continuă să se orienteze către mărci mai ieftine, potrivit companiei.

De asemenea, datele privind PIB-ul zonei euro sunt în contrast puternic cu cele din SUA, care au avut o creștere economică în trimestru al treilea, reușind totodată să reducă inflația.
 
Cel mai mare punct slab al Europei este cea mai mare economie a sa, Germania, unde PIB-ul a scăzut cu 0,1% în al treilea trimestru, iar o recesiune pare tot mai probabilă, notează Bloomberg.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
inlatie
pib
eurostat