Franța vrea să permită autorităților fiscale și vamale să colecteze date de pe Facebook și alte rețele pentru identificarea evaziunii

Franța vrea să permită autorităților fiscale și vamale să colecteze date de pe Facebook și alte rețele pentru identificarea evaziunii
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 2 oct 2019

Franța vrea să să permită autorităților din domeniul fiscal să colecteze date de pe Facebook, Instagram și alte rețele sociale pentru a identifica mai ușor cazurile de evaziune, potrivit Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul francez vrea ca parlamentul să includă un articol în legea bugetului pe 2020 care să ofere autorităților fiscale și vamale puterea de a colecta și utiliza datele personale pentru investigarea cazurilor de fraudă și evaziune.

Constructorul italian de iahturi de lux Ferretti țintește o evaluare pe bursă de peste 1 miliard de euro CITEȘTE ȘI Constructorul italian de iahturi de lux Ferretti țintește o evaluare pe bursă de peste 1 miliard de euro

Totodată, statul va monitoriza plarforme comerciale ca Ebay, Vinted sau Le Bon Coin, ca parte a unui program pilot ce va dura trei ani.

„Nu este vorba despre a accesa datele personale. Este vorba despre unii oameni care vor să evite taxele”, a declarat Gerald Darmanin, ministrul de Buget al Franței, la o televizune franceză, citat de Bloomberg.

Dermanin este cel care a adus inițial în discuție această măsură de combatere a evaziunii și susține că datele de pe rețelele online ar putea scoate la iveală diferențe între veniturile declarate și stilul de viață al anumitor persoane.

Potrivit The Guardian, ministrul declara, anul trecut, că "dacă ai numeroase poze cu o mașină de lux, dar nu pari să ai veniturile necesare pentru a o cumpăra, este posibil ca aceasta să fie împrumutată de la verișorul sau iubita ta...sau poate nu".

Autoritățile franceze pentru protecția datelor au criticat acest proiect, afirmând că reprezintă o schimbarea importantă a felului în care guvernul poate utiliza datele personale.

Totodată, criticii susțin că măsura ar putea afecta semnificativ libertatea de exprimare și comportamentul utilizatorilor în mediul online.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
date personale
date facebook
acces date facebook
stat acces date personale
franta data personale