Gazprom - profit trimestrial record după scumpirea galopantă a gazelor. Posibil cele mai mari dividende din istoria sa

Gazprom - profit trimestrial record după scumpirea galopantă a gazelor. Posibil cele mai mari dividende din istoria sa
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 nov 2021

Grupul rus Gazprom PJSC a anunțat un profit net record de 581,8 miliarde ruble (7,8 miliarde de dolari), în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu pierderile de 251 miliarde de ruble, în perioada similară a anului trecut, după ce prețul gazelor naturale în Europa, principala sursă de venituri pentru grupul controlat de Kremlin, a doborât record după record, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cifra de afaceri a crescut cu 70% până la 2.370 miliarde de ruble, de asemenea un maxim istoric pentru un singur trimestru, de la 1.400 miliarde de ruble în urmă cu un an, arată Agerpres.

Proleasing Motors, rezultate record la aniversarea de 20 de ani și planuri pentru noi investiții în dezvoltare sustenabilă și proiecte de modernizare CITEȘTE ȘI Proleasing Motors, rezultate record la aniversarea de 20 de ani și planuri pentru noi investiții în dezvoltare sustenabilă și proiecte de modernizare

Cel mai mare producător mondial de gaze naturale profită de pe urma unei creșteri istorice a prețurilor și problemelor de aprovizionare din Europa, cea mai mare piață de export a Gazprom. Livrările de gaze rusești spre continentul european au fost limitate, pe măsură ce Rusia a dat prioritate refacerii stocurilor interne, iar aceasta a intensificat concurența cu Asia pentru gaze lichefiate.

Gazprom a precizat că prețul său mediu de vânzare a gazelor naturale pentru Europa și alte regiuni a urcat la 313,40 dolari pentru 1.000 de metri cubi în trimestrul al treilea al acestui an, de la 117,2 dolari pentru 1.000 de metri cubi în urmă cu un an.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

După anunțarea acestor rezultate acțiunile Gazprom au crescut cu până la 3,6% la bursa de la Moscova, după ce în ultima lună au scăzut pe fondul incertitudinilor cu privire la durata procedurilor de aprobare pentru proiectul gazoductului Nord Stream 2. Această conductă, care ar permite Rusiei să livreze direct Europei 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, ar reduce riscurile de tranzit pentru Gazprom și ar permite Rusiei să majoreze livrările de gaze pentru Uniunea Europeană, dacă va fi nevoie.

Rezultatele – record anunțate de Gazprom pentru trimestrul al treilea semnalează faptul că grupul rus ar putea să anunțe cele mai mari dividende din istoria sa.

Mitch Jennings, analist la Sova Capital, care citează declarațiile făcute de către managerii de la Gazprom la o recentă întâlnire cu investitorii, spune că grupul rus estimează că dividendele pentru 2021 se vor ridica la cel puțin 50 de ruble pe acțiune. Dacă aceste planuri se vor materializa, dividendele plătite de Gazprom pentru acest an ar fi de trei ori mai mari decât actualul record în materie de dividende plătite de Gazprom, 16,61 ruble pe acțiune în 2018.

Bloomberg: Criza energetică din Europa se va agrava odată cu venirea iernii CITEȘTE ȘI Bloomberg: Criza energetică din Europa se va agrava odată cu venirea iernii

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal – Europe, via Belarus și Polonia, precum și gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia și Germania, via Marea Baltică.

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom, în afara Rusiei, au crescut cu 10,4% în ritm anual, până la 158,8 miliarde metri cubi, în primele zece luni ale acestui an, însă cea mai mare creștere procentuală (272,2%) s-a înregistrat în cazul livrărilor spre România, conform datelor publicate anterior de grupul rus.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze