GRAFIC Datoria guvernamentală a Marii Britanii depășește 100% din PIB pentru prima dată din 1961

GRAFIC Datoria guvernamentală a Marii Britanii depășește 100% din PIB pentru prima dată din 1961
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 iun 2023

Ratele dobânzilor și inflația în creștere au dus datoria guvernamentală a Regatului Unit la peste 100% din PIB pentru prima dată din 1961, punând în pericol promisiunea premierului Rishi Sunak de a restabili sănătatea finanțelor publice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pragul sumbru a fost depășit în condițiile în care cheltuielile au depășit veniturile cu 20 de miliarde de lire sterline (25,5 miliarde de dolari) în luna mai, peste estimările economiștilor din sectorul privat și ale Oficiului independent pentru Responsabilitate bugetară (OBR), scrie Bloomberg.

Astfel, deficitul bugetar în primele două luni ale anului fiscal (perioada aprilie-mai) a ajuns la 42,9 miliarde de lire sterline, cu 2,1 miliarde de lire sterline mai mult decât a estimat OBR și aproape dublu față de intervalul similar al anului trecut.

Populația Germaniei a avut cea mai mare creștere din ultimele trei decenii, pe fondul războiului din Ucraina. Cel mai mare salt anual de la reunificarea țării CITEȘTE ȘI Populația Germaniei a avut cea mai mare creștere din ultimele trei decenii, pe fondul războiului din Ucraina. Cel mai mare salt anual de la reunificarea țării

Datele publicate miercuri de Oficiul Național de Statistică au arătat că deficitul a depășit estimările în principal datorită factorilor legați de criza inflației, criză care a determinat Banca Angliei să majoreze ratele dobânzilor de la 0,1% la 4,5% începând cu finele anului 2021.

Sprijinul pentru facturile de energie pentru gospodării a costat guvernul 3,6 miliarde de lire sterline în luna mai, iar indexarea cu inflația a beneficiilor a adăugat 2,9 miliarde de lire sterline la cheltuielile cu ajutoarele sociale.

Lucrătorii în grevă din sectorul public au obținut acorduri salariale mai mari decât cele planificate, costurile salariale pentru luna mai fiind cu 3,4 miliarde de lire sterline mai mari decât anul trecut.

GRAFIC Datoria guvernamentală a Marii Britanii depășește 100% din PIB pentru prima dată din 1961

Inflația din Marea Britanie a depășit previziunile economiștilor pentru a patra lună consecutivă în mai, alimentând așteptările privind o majorare cu 50 de puncte de bază a dobânzii-cheie la ședința de politică monetară de joi.

Inflația anuală a rămas neschimbată la 8,7% în mai, în timp ce inflația de bază, excluzând alimentele și energia, a accelerat în mod neașteptat, până la 7,1%, cea mai ridicată valoare din ultimii 31 de ani.

Economiștii estimau o rată anuală de 8,4% și o inflație CORE în stagnare, la 6,8%.

Pe piețele financiare, traderii se așteaptă acum ca ratele dobânzilor să crească la 6% până la finele anului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie datorie publica
inflatie uk
regatul unit
datorie guvernamentala
banca angliei
majorari dobanzi