Grupul chinez Zijin investește miliarde de dolari în extinderea minei de cupru Cukaru Peki din Serbia

Grupul chinez Zijin investește miliarde de dolari în extinderea minei de cupru Cukaru Peki din Serbia
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2023

Grupul chinez Zijin Mining intenționează să investească miliarde de dolari pentru extinderea minei de cupru Cukaru Peki din orașul sârb Bor, în urma majorării cererii pentru acest metal vital pentru tranziția energetică globală, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Compania a deschis în urmă cu aproape doi ani mina de cupru și aur Cukaru Peki, cu o investiție de 678 milioane de dolari, ceea ce i-a permis să foreze la o adâncime de sute de metri. Acum Zijin vrea să foreze la o adâncime de aproape doi kilometri.

GALERIE FOTO Parchet: Clotilde Armand este urmărită penal pentru comiterea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Parchet: Clotilde Armand este urmărită penal pentru comiterea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată

"Sunt rezerve masive, care necesită infrastructură suplimentară și noi investiții de aproximativ 3,5 - 3,8 miliarde de dolari", a afirmat Branko Rakocevic, director în cadrul minei, scrie Agerpres.

În întreaga lume guvernele și firmele concurează pentru a produce materiale considerate esențiale pentru tranziția energetică. Cuprul este folosit în special la turbinele eoliene, rețelele electrice și vehiculele electrice.

China este principalul furnizor global de minerale critice, dar Uniunea Europeană și SUA încearcă să majoreze livrările interne pentru a nu rămâne în urmă în tranziția energetică.

Se estimează că în mina Cukaru Peki se află 2,2 milioane de tone de cupru.

Zijin a cumpărat în 2018 Cukaru Peki, iar acum deține controlul complet al minei. În urma achiziției și a investițiilor în extinderea minelor din Congo și Tibet, Zijin este unul din cei mai mari producători mondiali de minereu de cupru, depășind firme ca Rio Tinto, Anglo American și Antofagasta. Până în 2025, grupul chinez ar urma să producă aproximativ 1,2 milioane de tone de cupru, o creștere de șase ori față de nivelul din 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
zijin
cupru
serbia