INFOGRAFIC România, pe ultimul loc în UE în funcție de averea financiară a populației. Danemarca conduce topul cu o soluție la pensie

INFOGRAFIC România, pe ultimul loc în UE în funcție de averea financiară a populației. Danemarca conduce topul cu o soluție la pensie
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 iul 2021

Familiile daneze sunt cele mai bogate din Uniunea Europeană, având cele mai mari rezerve de numerar și economii de pensii, relevă cele mai recente date publicate de banca centrală din această țară, analizate de Profit.ro. La polul opus, românii sunt pe ultimul loc în Uniune în funcție de averea financiară netă deținută.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În medie, averea netă per capita în Danemarca se ridica la 1,3 milioane de coroane daneze (peste 211.000 dolari) la finele anului trecut, aproape triplă comparativ cu media la nivelul UE.

Bogăția netă financiară reprezintă diferența dintre activele financiare ale unui individ (numerar, depozite bancare, economii de pensii etc.) și pasive (datorii). Datele băncii centrale vizează cetățenii danezi cu vârsta de peste 15 ani.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Danemarca ocupă primul loc în Uniune în funcție de acest indicator, chiar și în contextul în care băncile comerciale transmit din ce în ce mai mult dobânzile negative către clienții care economisesc, scrie Bloomberg.

Banca centrală daneză a fost prima care a coborât dobânda-cheie în teritoriu negativ, în 2012, pentru a controla cursul de schimb.

Danemarca este urmată în top de Olanda, cu o avere netă financiară per capita de 180.000 de dolari, Suedia (172.000 dolari), Luxemburg (149.000 dolari) și Belgia (143.000 dolari).

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

România se află pe ultimul loc în UE, cu o avere netă financiară de 8.900 dolari per capita, sub media per capita înregistrată în Slovacia (10.400 dolari), Bulgaria (13.900 dolari), Polonia (14.500 dolari) sau Croația (17.100 dolari).

Danemarca are o populație de 5,8 milioane de locuitori, comparativ cu 10,4 milioane de locuitori în Suedia, 38,2 milioane de locuitori în Polonia sau peste 19 milioane de locuitori în România.

Potrivit unui raport recent al băncii elvețiene Credit Suisse prezentat de Profit.ro, averea netă per adult (persoane în vârstă de cel puțin 20 de ani) a crescut, în România, de la 47.721 dolari în 2019 la 50.009 dolari la finele anului 2020.

Cea mai mare parte a averii este reprezentată de active non-financiare, avuția financiară netă a românilor reprezentând echivalentul a 12.485 dolari per adult.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

Datoria per adult s-a majorat de la 2.995 de dolari la 3.178 de dolari, conform raportului Credit Suisse.

Camilla Poulsen, economistă la Nykredit Wealth Management, din Copenhaga, spune că Danemarca conduce în topul averilor financiare datorită deciziei guvernului de a introduce, în urmă cu câteva decade, o serie de scheme de pensii pentru populație, care încep imediat cu intrarea în câmpul muncii. Poulsen, acum în vârstă de 50 de ani, a declarat într-o notă că ea însăși a început să economisească, deși cu reticență, de la vârsta de 19 ani.

În primul trimestru al acestui an, averea netă financiară a gospodăriilor din Danemarca a crescut cu 220 milioane de dolari (+ 3.800 dolari/individ), arată datele băncii centrale.

Gospodăriile daneze dețin și un record negativ, fiind printre cele mai îndatorate din UE, cu un nivel al datoriei per capita de 560.000 de coroane (89.270 dolari), al doilea cel mai ridicat după gospădăriile din Luxemburg.

“Nu este un secret faptul că datoria gospodăriilor daneze este mare într-un context internațional. Dar marea majoritate a datoriilor reprezintă datorii bancare și ipotecare cu garanții imobiliare (aproximativ 86%). Astfel, datoriile danezilor sunt în mare parte compensate de valoarea locuințelor, valoare care nu este inclusă în avuția financiară”, potrivit băncii centrale daneze.

INFOGRAFIC România, pe ultimul loc în UE în funcție de averea financiară a populației. Danemarca conduce topul cu o soluție la pensie

viewscnt
Afla mai multe despre
averea financiara
avutia financiara
rezerve numerar
economii
pensii
bogatia neta financiara