ULTIMA ORĂ COS Târgoviște intră în faliment. Decizia mai poate fi atacată

ULTIMA ORĂ COS Târgoviște intră în faliment. Decizia mai poate fi atacată
scris 30 iun 2021

Tribunalul Dâmbovița a respins cererea de confirmare a planului de reorganizare modificat și completat al Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România, și a dispus intrarea în faliment a companiei, în urma solicitării în acest sens a Distribuție Energie Electrică România (DEER), operatorul de distribuție de electricitate din grupul listat la Bursă Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din capital, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

"Chiar și în acest moment statul poate interveni și poate salva acest combinat… dacă politicienii înțeleg că este în interesul României să nu piardă prin dezmembrare acest combinat metalurgic!", a comentat liderul sindicatului Valahia din COS Târgoviște, Nicolae Dragodănescu.

Planul de reorganizare modificat și completat, votat de creditori, dar respins acum de instanță, prevede "începerea de urgență a procedurii de vânzare prin licitație publică a activului funcțional COS Târgoviște prin transfer de active (activitate)". Suma încasată din vânzare ar urma să fie folosită pentru plata datoriilor bugetare către ANAF, în cuantum de peste 200 milioane lei.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

DEER a cerut "deschiderea procedurii falimentului față de COS Târgoviște SA ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor de plată privind creanța curentă în sumă de 3.255.350,39 lei", indică un document al administratorului judiciar al combinatului, analizat de Profit.ro.

Un număr de 5 potențiali investitori sunt interesați de preluarea activului de producere de oțel pentru construcții al COS Târgoviște, după cum a relatat Profit.ro.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

COS Târgoviște, aflat de aproape 8 ani în insolvență, este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel și este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acțiuni. Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov.

Cel mai mare creditor al combinatului, care a și propus modificarea planului de reorganizare, este offshore-ul cu acționariat necunoscut Alphard Financial Corp. din Insulele Virgine Britanice, ce deține creanțe totale de aproape 254 milioane lei asupra COS Târgoviște.

Modificarea planului de reorganizare aprobată recent de creditori nu exclude cu totul nici revenirea la varianta inițială de salvare a combinatului, prin darea în plată a activului către stat. Aproape toți salariații COS Târgoviște au fost concediați, ca urmare a opririi producției, fiind păstrați doar cei necesari continuării procedurii de insolvență, ținerii în funcțiune a rețelelor de utilități și conservării echipamentelor.

Ford Motor cumpără platforma Electriphi CITEȘTE ȘI Ford Motor cumpără platforma Electriphi

Activul funcțional industrial "Producere oțel de construcții" al COS Târgoviște a fost evaluat, în documentele prezentate de administratorii judiciar și special ministerului, la 301,83 milioane lei. Din această sumă, dacă s-ar face darea în plată, s-ar scădea obligațiile de mediu, estimate la aproape 28 milioane lei, precum și TVA datorată de 57,3 sau 32,4 milioane lei (în funcție de statutul entității care ar fi desemnată de Ministerul Economiei să preia activul, neimpozabilă sau impozabilă). Astfel, darea în plată s-ar face la suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei, foarte apropiată de totalul datoriilor COS Târgoviște la ANAF, de puțin peste 200 milioane lei.

COS Târgoviște a terminat anul trecut cu pierderi de peste 62 milioane lei, față de profitul net de 140,4 milioane lei din 2019, și o cifră de afaceri de numai 44,6 milioane lei, în scădere cu peste 92% comparativ cu anul anterior (590,8 milioane lei). Numărul mediu de salariați a scăzut de la 1.311 la 921.

viewscnt
Afla mai multe despre
cos targoviste
stergere datorii bugetare cos targoviste
dare in plata active functionale cos targoviste