Morgan Stanley: Lira sterlină va ajunge la paritate cu dolarul în situația unui Brexit fără acord

Morgan Stanley: Lira sterlină va ajunge la paritate cu dolarul în situația unui Brexit fără acord
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 17 iul 2019

Lira sterlină poate ajunge la paritate cu dolarul în situația în care Brexitul se va finaliza fără un acord cu UE, potrivit analiștilor Morgan Stanley, citați de Bloomberg. Estimările băncii de investiții vin în contextul în care lira a atins astăzi un nou minim al ultimilor peste doi ani în raport cu moneda americană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În cazul în care Marea Britanie ar părăsi UE fără un acord, scenariu a cărui probabilitate a crescut, moneda britanică ar putea coborî la un minim istoric de 1 dolar-1,1 dolari pe unitate, prognozează Morgan Stanley.

FMI avertizează - îmbătrânirea și migrația vor avea efecte majore. Forța de muncă se va reduce cu un sfert. Statele din Europa Centrală, de Est și Europa de Sud-Est - mai afectate CITEȘTE ȘI FMI avertizează - îmbătrânirea și migrația vor avea efecte majore. Forța de muncă se va reduce cu un sfert. Statele din Europa Centrală, de Est și Europa de Sud-Est - mai afectate

Sigura dată când lira a coborât sub 1,1 dolari/unitate a fost în 1985, când a atins, pentru scurt timp, nivelul de 1,05 dolari. 

"Lira se confruntă cu presiuni mari de vânzare de la momentul în care premierul Theresa May s-a retras din funcia de lider al Partidului Conservator, creând îngrijorări în piețe legate de faptul că Marea Britanie s-ar putea îndrepta în direcția unui Brexit mai dur. În cazul în care acest scebariu se va materializa, lira ar putea coborî în intervalul 1-1,1 dolari/unitate", afirmă analiștii Morgan Stanley.

Analiștii care au participat la sondaj Bloomberg realizat în martie au estimat că lira sterlină ar coborî la 1,2 dolari/unitate în cazul unui Brexit fără acord. În noiembrie, Banca Angliei estima, în noiembrie, că lira sterlină ar putea scădea sub paritatea cu dolarul în cazul unui Brexit fără acord, scenariu considerat prea pesimist de analiști la acel moment. 
 
Lira sterlină a atins astăzi, pentru a doua zi consecutiv, un nou minim al ultimilor peste 2 ani, de 1,2383 dolari pe unitate, în contextul reînnoirii temerilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără semnarea unui acord cu Bruxelles-ul. Moneda britanică a atins ieri un minim intraday de 1,2398 unități față de dolar după ce Boris Johnson și Jeremy Hunt, cei doi candidați la șefia guvernului din Regat, au declarat că nu vor accepta soluția agreată de liderii UE pentru a evita introducerea unei frontiere fizice între Republica Irlanda și Irlanda de Nord post-Brexit.
 
Negocierile de săptămâna trecută dintre reprezentanții Marii Britanii și cei ai Bruxelles-ului au fost printre cele mai dificile din ultimii ani, potrivit oficaililor europeni, care se așteaptă ca discuțiile să devină mai ostile după schimbarea guvernului.
viewscnt
Afla mai multe despre
morgan stanley
bloomberg
lira sterlina
lira scadere
brexit