OTP Bank anunță că are bani de cheltuit și intenționează să continue șirul de achiziții

OTP Bank anunță că are bani de cheltuit și intenționează să continue șirul de achiziții
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 dec 2023

OTP Bank., cel mai mare grup bancar din Ungaria, are bani de cheltuit după creșterea profitului și intenționează să continue șirul de achiziții care l-au transformat într-o forță regională, a declarat directorul general, Sandor Csanyi, într-un interviu pentru Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

„Trebuie să avem noi planuri pentru piața din afara Ungariei, pentru că Ungaria este o piață mică. Dacă există o bancă de vânzare într-o țară unde avem o prezență, suntem interesați”, a declarat Csanyi, arată Agerpres.

În România, OTP Bank a înregistrat un profit net consolidat de 236 milioane de lei în primele nouă luni ale anului 2023, față de o pierdere de 15 milioane de lei în aceeași perioadă din 2022.

Proprietarul BRD își accelerează retragerea din Africa CITEȘTE ȘI Proprietarul BRD își accelerează retragerea din Africa

OTP Bank a înregistrat un profit de 53 de milioane de lei în trimestrul al treilea, comparativ cu unul de 168 de milioane de lei în trimestrul al doilea, respectiv o pierdere de 1 milion de lei în trimestrul al treilea din 2022.

Banca Transilvania se află în discuții avansate pentru a cumpăra unitatea din România a băncii maghiare OTP Bank. Cea mai mare bancă românească după active a depășit oferta rivalului austriac Raiffeisen Bank International, confirmă Bloomberg informațiile anunțate anterior de Profit.ro.

Banca Transilvania și OTP din Ungaria își propun să încheie negocierile până la sfârșitul anului, fără să existe la acest moment o decizie finală, arată sursa citată.

EXCLUSIV Forte Partners scoate la vânzare noul sediu Adobe în a doua parte din 2024. Tranzacția de peste 90 de milioane de euro nu îi mai are pe frații Pavăl printre favoriți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Forte Partners scoate la vânzare noul sediu Adobe în a doua parte din 2024. Tranzacția de peste 90 de milioane de euro nu îi mai are pe frații Pavăl printre favoriți

Cum a anunțat Profit.ro, pentru achiziția OTP România, bancă cu o cotă de piață de aproape 3% din active, au depus oferte de achiziție Raiffeisen Bank și Banca Transilvania. Ultima dintre cele două ar fi și favorită să câștige cursa, discuțiile fiind acum în jurul prețului de achiziție, unde nu s-a ajuns la un consens.

Profit.ro anunța în octombrie că grupul ungar OTP solicită acum 360 milioane de euro pentru vânzarea băncii din România, o sumă mai mică decât valoarea fondurilor proprii, dar încă peste oferta ce coboară spre 300 milioane de euro pe care Banca Transilvania, favorită în finalizarea tranzacției, o face.

Pentru vânzarea afacerilor din România, care ocupă în piața bancară locul 10 după active, OTP Bank a primit două oferte angajante de la Banca Transilvania (liderul pieței din România) și Raiffeisen Bank (locul 5 după active).

EXCLUSIV Microsoft, despre investiția în primul său data center din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Microsoft, despre investiția în primul său data center din România

Unicredit și EximBank s-au aflat la un moment-dat în discuții, dar s-au retras pe parcursul negocierilor. Banca Transilvania este favorită să câștige cursa, au arătat mai multe surse din piață pentru Profit.ro.

Anunțarea tranzacției a fost întârziată de interesul Raiffeisen Bank, dar și de ritmul lent în care grupul maghiar poartă negocierile. 

OTP dorea inițial un preț cel puțin egal cu fondurile proprii de 2,1 miliarde de lei, dar cumpărătorii nu au fost niciodată dispuși să ofere nici 70% din această sumă, astfel că grupul ungar și-a redus în timp din pretenții.

OTP Bank România avea active de circa 20 de miliarde de lei la jumătatea anului și ocupa locul 10 în piață.

Acționarul ungar a ales să plece din România după ce i s-a dat de înțeles că nu poate să se extindă prin achiziții, arată surse din piață. OTP România a cumpărat Millennium Bank în 2014 și a încercat să ia și Banca Românească în 2018, dar tranzacția a fost respinsă de BNR, o premieră.

EXCLUSIV FOTO Portland Trust, susținut de unul dintre cele mai mari fonduri de pe Wall Street, pregătește un proiect uriaș în Militari CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Portland Trust, susținut de unul dintre cele mai mari fonduri de pe Wall Street, pregătește un proiect uriaș în Militari

OTP România a încercat apoi să crească organic, cu țintă de cotă de piață de 5% până în 2024, dar s-a oprit la sub 3% din active, respectiv circa 4% din credite.

Banca Transilvania a ajuns pe primul loc în piață și cu ajutorul achizițiilor. Grupul, cu capital majoritar românesc, a cumpărat și a fuzionat apoi cu Volksbank (2015) și Bancpost (2018), bănci de top 10 la momentul tranzacțiilor. De asemenea, a mai cumpărat și Idea Bank în 2022, care rămâne însă separată.

La jumătatea anului avea active de 153 de miliarde de lei. Raiffeisen Bank nu a fost implicată în achiziții majore recente în România.

În 2001 a cumpărat Banca Agricolă și în 2013 a preluat divizia de credite retail a CitiBank România. Raiffeisen România avea active de 66,8 miliarde de lei la jumătatea anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
rezultate otp bank
profit otp bank
vanzare otp bank
taxa bancara