Parteneriatul dintre Microsoft și OpenAI - în vizorul autorităților din Marea Britanie

Bloomberg   
Parteneriatul dintre Microsoft și OpenAI - în vizorul autorităților din Marea Britanie

Autoritatea britanică din domeniul concurenței analizează parteneriatul dintre Microsoft și OpenAI, pentru a determina dacă miliardele de dolari investite de Microsoft în startup-ul de inteligență artificială i-au oferit controlul de facto asupra companiei, care a încercat recent să-și concedieze CEO-ul.

“Recent, au avut loc o serie de evoluții în ceea ce privește guvernanța OpenAI, unele dintre acestea implicând Microsoft. Având în vedere aceste evoluții, CMA (autoritatea britanică pentru concurență și piețe - n.r.) emite acum o invitație la comentarii, pentru a determina dacă parteneriatul Microsoft/OpenAI, inclusiv evoluțiile recente, a dus la o situație de concentrare relevantă și, în caz afirmativ, impactul potențial asupra concurenței”, a anunțat CMA.

Urmărește-ne și pe Google News

Invitația la comentarii (ITC) reprezintă prima parte a procesului de colectare a informațiilor de către CMA și poate fi urmată de lansarea unei investigații oficiale.

Evenimente

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
OpenAI amână lansarea GPT Store CITEȘTE ȘI OpenAI amână lansarea GPT Store

Acțiunile Microsoft s-au depreciat cu 0,5% în tranzacțiile premarket vineri.

Microsoft este cel mai mare susținător al OpenAI, după ce a investit până acum 13 miliarde de dolari în startup-ul care a dezvoltat ChatGPT. Gigantul de software a încorporat mai multe dintre produsele OpenAI în suita sa de instrumente pentru întreprinderi, iar startup-ul cheltuiește sume considerabile pe serviciile cloud ale Microsoft, notează Bloomberg.

Relația a fost consolidată și mai mult după ce Microsoft a intervenit pentru a ajuta la gestionarea consecințelor înlăturării dramatice a directorului general, Sam Altman, de către consiliul de administrație luna trecută, care a provocat un șoc în întreaga industrie.

Altman a fost concediat - și apoi reangajat - din funcția de director general al OpenAI. Microsoft a jucat un rol important, anunțând, inițial, că îi va angaja pe Altman și pe membrii echipei sale nemulțumiți de decizia Board-ului, iar ulterior sprijinind întoarcerea lui Altman la șefia OpenAI.

Microsoft deține acum un rol fără drept de vot în consiliul de administrație al OpenAI.

CMA a declarat că va analiza dacă echilibrul de putere dintre cele două firme s-a schimbat în mod fundamental, pentru a oferi uneia dintre părți mai mult control sau influență asupra celeilalte.

Solicitat să comenteze demersul CMA, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că autoritatea de reglementare de la Bruxelles urmărește "foarte îndeaproape situația controlului asupra OpenAI".

Brad Smith, președintele Microsoft, a declarat, luna trecută, că nu "vede un viitor în care Microsoft să preia controlul asupra OpenAI".

"Singurul lucru care s-a schimbat este că Microsoft va avea acum un observator fără drept de vot în consiliul de administrație al OpenAI, ceea ce este foarte diferit de o achiziție, precum cea a DeepMind de către Google în Marea Britanie", a precizat Smith.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
openai
microsoft
parteneriat microsoft openai
autoritatea antitrust marea britanie
cma
investigatie