Pe fondul crizei din Europa, SUA au devenit cel mai mare exportator mondial de gaze lichefiate

Pe fondul crizei din Europa, SUA au devenit cel mai mare exportator mondial de gaze lichefiate
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 ian 2022

Pentru prima dată în istorie, SUA au devenit luna trecută cel mai mare exportator mondial de gaze lichefiate, în condițiile în care au explodat livrările spre Europa, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În luna decembrie 2021, livrările de gaze lichefiate de la facilitățile americane le-au depășit pe cele din Qatar, după o creștere explozivă a livrărilor de la terminalele Sabine Pass și Freeport, arată datele analizate de Bloomberg.

EXCLUSIV Planul Diverta de a ieși din noua insolvență: închideri de magazine, restructurări, relocări pe spații mai mici, apropierea de clienți cu bani, lansarea conceptului Read’n’Drink. Nu este însă exclusă nici vânzarea business-ului! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul Diverta de a ieși din noua insolvență: închideri de magazine, restructurări, relocări pe spații mai mici, apropierea de clienți cu bani, lansarea conceptului Read’n’Drink. Nu este însă exclusă nici vânzarea business-ului!

Revoluția gazelor de șist, la care se adaugă și investițiile de miliarde de dolari în facilități de lichefiere a gazelor, au transformat SUA dintr-un importator într-un exportator net de gaze lichefiate în mai puțin de un deceniu. Producția de gaze a SUA a crescut cu aproximativ 70% comparativ cu situația din 2010 iar la finele acestui an SUA ar urma să dețină cele mai mari capacități de export de gaze lichefiate din lume, după ce va deveni funcțional terminalul Calcasieu Pass al firmei Venture Global, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, analiștii sunt de părere că poziția de lider mondial ocupată de SUA pe segmentul exporturilor de gaze lichefiate va fi una de scurtă durată. Exporturile americane au fost cu puțin peste cele ale Qatarului sau Australiei iar orice eventuale probleme care să afecteze producția va modifica clasamentul. În plus, pe termen mediu Qatarul are în vedre un uriaș proiect de export de gaze lichefiate, care ar urma să devină funcțional la finele acestui deceniu, care va cimenta și mai mult poziția de lider a Qatarului în ceea ce privește exporturile de gaze lichefiate.

"Qatarul și SUA vor concura pentru titlul de cel mai mare producător mondial de gaze lichefiate în următorul deceniu", a estimat Muqsit Ashraf, director la firma de consultanță Accenture.

Între timp însă creșterea exporturilor americane de gaze lichefiate va ajuta la rezolvarea unui deficit global de aprovizionare. Europa se confruntă cu o criză a gazelor în sezonul de iarnă în condițiile în care firmele de utilități au probleme cu stocurile reduse de gaze. În luna decembrie 2021, clienții de peste hotare au achiziționat 13% din producția de gaze a SUA, ceea ce înseamnă o creștere de șapte ori comparativ cu situația din urmă cu cinci ani, când nu exista o mare parte din infrastructura necesară pentru a exporta gaze lichefiate.

Datele colectate de Bloomberg mai arată că în 2021 terminalele de export de gaze lichefiate din SUA au trimis un număr record de 1.043 de cargouri cu gaze lichefiate și aproape jumătate din aceste nave au mers spre statele din Asia în timp ce o treime au mers spre destinații din Europa. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze lichefiate
sua