Prețul uleiului de măsline afectează costul mâncărurilor tradiționale din Italia și Spania

Prețul uleiului de măsline afectează costul mâncărurilor tradiționale din Italia și Spania
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2023

Prețul uleiului de măsline continuă să împingă în sus costul felurilor tradiționale de mâncare din Italia și Spania, chiar dacă inflația de bază este în scădere în Europa, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit News TV aduce împreună, în Maratonul Agriculturii, programat pentru 25 octombrie, jucători relevanți de pe piețele de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar

Indicii lunari Pizza Margherita și Paella, calculați de Bloomberg, care utilizează datele statistice oficiale pentru a calcula cât de mult trebuie să cheltuie o gospodărie din Italia și una din Spania pe ingredientele necesare pentru a găti felurile respective de mâncare, au crescut cu 8,2%, respectiv 20,6% în luna septembrie 2023 față de luna septembrie 2022, arată Agerpres.

Continental analizează vânzarea unor active pentru consolidarea profitului CITEȘTE ȘI Continental analizează vânzarea unor active pentru consolidarea profitului

Comparativ, inflația de bază în luna septembrie a fost una de 5,6% în Italia și de 3,3% în Spania.

Ceea ce influențează cel mai mult costul mâncărurilor tradiționale din Italia și Spania este prețul uleiului de măsline. Acesta a fost cu 43% mai scump în Italia în luna septembrie 2023 comparativ cu luna septembrie 2022. În cazul Spaniei, creșterea de preț la uleiul de măsline a fost și mai mare, de 67% în ritm anual. Scumpirea uleiului de măsline a anulat scăderea prețurilor la făină, mozzarella și electricitatea necesară pentru gătirea unei pizza margherita în Italia, în timp ce pentru o porție de paella, unul dintre cele mai renumite preparate din bucătăria tradițională a Spaniei, au scăzut prețurile la fructe de mare și pește.

Potrivit celor mai recente estimări ale Comisiei Europene, prețurile ridicate la uleiul de măsline vor continua și în sezonul următor, forțând consumatorii să își reducă consumul pentru acest produs alimentar.

Europa este regiunea responsabilă pentru două treimi din producția mondială de ulei de măsline și totodată un mare consumator. În ultimul an, prețul unui litru de ulei de măsline s-a dublat după ce seceta a afectat măslinii din principalele țări producătoare.

Prețurile la alimente au fost un factor care a stimulat inflația în Europa. Cu toate acestea, un indice global al prețurilor produselor alimentare, calculat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a rămas practic neschimbat în luna septembrie, în condițiile în care scăderile înregistrate la uleiuri vegetale, lactate și carne au contracarat creșterile de prețuri înregistrate la zahăr și porumb.

viewscnt
Afla mai multe despre
mâncare
ulei de masline