Prețurile la gaze în Europa au scăzut sub 100 de euro pe fondul temperaturilor ridicate și al livrărilor consistente

Prețurile la gaze în Europa au scăzut sub 100 de euro pe fondul temperaturilor ridicate și al livrărilor consistente
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2022

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut sub pragul de 100 de euro pentru un Megawatt-oră, pentru prima dată după luna iunie, în contextul în care temperaturile neobișnuit de mari pentru această perioadă și livrările consistente au redus îngrijorările referitoare la apariția unor probleme de aprovizionare la iarnă, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru Europa, cotațiile futures au scăzut și cu 18%, și în prezent sunt cu aproximativ 70% sub maximele atinse în luna august. Temperaturi ridicate sunt preconizate până la începutul lunii următoare, ceea ce ar permite amânarea debutului sezonului de furnizare a agentului termic astfel că umplerea depozitelor de gaze va putea continua. Aceste depozite care vor avea un grad de umplere mai mare decât de obicei vor oferi o rezervă necesară în perioada în care temperaturile se vor reduce, scrie Agerpres.

VIDEO Pastila de HR - CEO Qualitance: Specialiștii în IT au tendința să devină mai individualiști, iar acest individualism duce la freelancing. Modelul de lucru remote sau hibrid - o oportunitate, dar și provocare CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - CEO Qualitance: Specialiștii în IT au tendința să devină mai individualiști, iar acest individualism duce la freelancing. Modelul de lucru remote sau hibrid - o oportunitate, dar și provocare

Această îmbunătățire a condițiilor de pe piața de gaze reduce o parte din presiunea cu care se confruntă decidenții europeni, în condițiile în care criza energetică a împins economia continentului în pragul recesiunii iar inflația la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii.

"Europa este într-o poziție confortabilă când vine vorba de livrările actuale. Riscul de întreruperi și raționalizare s-a redus. Dar adevăratul test va fi atunci când va veni frigul", a declarat Graham Freedman, analist la firma de consultanță Wood Mackenzie.

În jurul orei 3:38 p.m., la hub-ul de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 14%, până la 97,25 euro, pentru un Megawatt-oră.

Liderii UE au convenit săptămâna trecută să sprijine un set de măsuri urgente, inclusiv un plafon pentru gazele naturale utilizate în producția de electricitate și măsuri pentru a evita fluctuațiile extreme. Miniștrii europeni ai Energiei urmează să se întâlnească din nou săptămâna aceasta pentru a continua discuțiile și a pune la punct detaliile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
europa
pret