Primul declin lunar al exporturilor de ceasuri elvețiene, din ianuarie 2021

Primul declin lunar al exporturilor de ceasuri elvețiene, din ianuarie 2021
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 aug 2023

Exporturile de ceasuri elvețiene au scăzut ușor în iulie, primul declin lunar din ultimii peste doi ani, deoarece cererea a început să încetinească, în contextul prețurilor mai ridicate și a presiunilor economice, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Datele statistice publicate de Federația Industriei Elvețiene de Orologerie arată că exporturile de ceasuri au scăzut luna trecută cu 0,9%, în termeni de valoare, la 2,2 miliarde franci elvețieni (2,5 miliarde de dolari), pe fondul reducerii cererii, în special din China, scrie Agerpres.

Tranzacție - Agista cumpără acțiuni la Centrokinetic CITEȘTE ȘI Tranzacție - Agista cumpără acțiuni la Centrokinetic

Exporturile către China, a doua mare piață după SUA, au scăzut în iulie cu 16,6%, după creșterea semnificativă de anul trecut. Singapore, o altă piețe cheie, a înregistrat un declin de 7,9%. În iulie, livrările către SUA au crescut cu 5,2%. În 2021, Statele Unite au depășit China, devenind principala piață pentru ceasurile elvețiene.

Datele sugerează că cererea ridicată pentru ceasurile elvețiene costisitoare a început să se atenueze, în condițiile în care pe ansamblul anului trecut, exporturile de ceasuri elvețiene au atins un nivel record de peste 24 de miliarde de franci. Brandurile de la Omega la Patek Philippe și Rolex au majorat prețurile, pentru a compensa costurile de producție mai ridicate.

Analistul Patrik Schwendimann de la Zuercher Kantonalbank susține că declinul lunar al exporturilor este neașteptat și ar putea afecta negativ acțiunile Richemont și Swatch Group AG.

"Totuși, ca de obicei, o singură lună de scădere a exporturilor de ceasuri nu ar trebui supraestimată", a explicat el, previzionând o revenire a creșterii exporturilor în august și septembrie.

Ultima dată când s-a înregistrat o scădere lunară a exporturilor de ceasuri elvețiene a fost în ianuarie 2021.

Microsoft a ajuns la un acord pentru tranzacția-gigant Activision Blizzard. Drepturile de streaming pentru jocuri, vândute către o companie prezentă și în România CITEȘTE ȘI Microsoft a ajuns la un acord pentru tranzacția-gigant Activision Blizzard. Drepturile de streaming pentru jocuri, vândute către o companie prezentă și în România

"Ușorul declin nu va avea un impact semnificativ asupra tendinței generale previzionată pentru 2023", a apreciat Federația Industriei Elvețiene de Orologerie.

Exporturile au scăzut pe toate segmentele d epreț, cu excepția ceasurilor cu prețuri de peste 3.000 franci elvețieni, unde s-a înregistrat un avans de 2,2%.

Industria de orologerie reprezintă aproximativ 10% din exporturile totale ale Elveției și asigură aproximativ 57.000 de locuri de muncă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ceas
elvetia