Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, pregătește concedieri. Va tăia și costurile la cele peste 80 de companii în care a investit

Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, pregătește concedieri. Va tăia și costurile la cele peste 80 de companii în care a investit
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 26 ian 2023
Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, și compania-mamă Naspers intenționează să își reducă forța de muncă cu 30%, alăturându-se numeroaselor companii din tehnologie care au anunțat concedieri. 
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată  pe Profit Insider

Compania, una dintre cele mai mari entități de comerț electronic din Europa după valoarea activelor, va iniția reduceri de personal, inclusiv în sediile din Hong Kong, Amsterdam și Africa de Sud, a anunțat CEO-ul Bob van Dijk. Reducerile de locuri de muncă vor avea loc pe o perioadă de 12 luni și vor viza aproximativ 15 locații.
UPDATE Spotify renunță la 6% din personal, alăturându-se altor companii din tehnologie care fac concedieri masive CITEȘTE ȘI UPDATE Spotify renunță la 6% din personal, alăturându-se altor companii din tehnologie care fac concedieri masive

"Realitatea este că mediul macro a devenit mai dificil și s-a schimbat foarte mult. Acest lucru înseamnă că și costul capitalului s-a schimbat foarte mult, deoarece ratele dobânzilor și primele de risc cresc", a declarat Van Dijk pentru Bloomberg.

CEO-ul nu a anunțat câte persoane exact își vor pierde locurile de muncă. Prosus avea 30.000 de angajați la nivel global la sfârșitul lunii martie, potrivit unui raport, dar aceste roluri sunt împărțite între numeroase afacerii și domenii în care grupul investește și operează, inclusiv livrarea de alimente și plăți.
Bloomberg - JC Flowers vrea să vândă First Bank CITEȘTE ȘI Bloomberg - JC Flowers vrea să vândă First Bank

Companiile din tehnologie, de la Amazon la Google și Microsoft, au anunțat recent reduceri de personal după ani de creștere, în încercarea de a reduce costurile și de a îmbunătăți profitabilitatea.

Sectorul tehnologic a anunțat deființarea a 97.171 de  locuri de muncă în 2022, în creștere cu 649% față de anul precedent, potrivit firmei de consultanță Challenger, Gray & Christmas.
 
Prosus va încerca, de asemenea, să reducă costurile la cele peste 80 de companii în care a investit, dar eforturile vor avea termene și dimensiuni diferite, potrivit lui Van Dijk.
 
Compania a închis deja unele birouri și a făcut reduceri la altele, a mai spus CEO-ul. Măsurile ar trebui să ajute Prosus să devină profitabilă până în prima jumătate a anului 2025.
 
Prosus, desprinsă din Naspers, s-a listat pe bursa din Amsterdam în 2019, la o evaluare de 125 miliarde de euro. Naspers a păstrat o participație de 73% la această nouă companie, căreia i-a transferat o participație de aproximativ 29% deținută la gigantul chinez Tencent, un pachet de circa 79% din acțiunile eMAG, precum și participații la alte platforme, inclusiv OLX și Udemy.
viewscnt
Afla mai multe despre
prosus
naspers
concedieri prosus
emag
olx