Rusia este îngrijorată că prețul ridicat al gazelor ar putea distruge cererea

Rusia este îngrijorată că prețul ridicat al gazelor ar putea distruge cererea
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 oct 2021

Rusia este tot mai îngrijorată că majorarea explozivă a prețului gazelor naturale ar putea să afecteze cererea pe cea mai importantă piață a sa de export, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"În cele din urmă, o astfel de situație va conduce la un consum mai mic și asta îi va afecta pe producătorii noștri, inclusiv Gazprom PJSC", a spus miercuri președintele Rusiei, Vladimir Putin, la o reuniune a Guvernului de la Moscova care a fost transmisă de postul de televiziune Rossiya 24 TV. "De aceea nu suntem interesați de o creștere fără sfârșit a prețurilor la energie, inclusiv la gaze naturale", a adăugat Putin.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

Prețurile de referință la gaze în Europa, principala piață de export a Rusiei, au depășit record după record în ultimele săptămâni, în condițiile în care livrările limitate de gaze naturale prin conducte și competiția intensă cu Asia pentru nave încărcate cu gaze lichefiate au provocat un deficit în aprovizionarea Europei. Aceste probleme au majorat costurile pentru companii, facturile consumatorilor și chiar și prețul alimentelor. Mai mulți mari consumatori de gaze naturale, precum producătorii de îngrășăminte, și-au redus operațiunile și chiar au închis unele uzine, scrie Agerpres.

Începând de la finele lunii august, exporturile Gazprom spre Europa au fost mai mici comparativ cu situația din aceeași perioadă a anului trecut, unii oficiali de pe continent dând vina pe grupul rus pentru că a agravat criza deoarece a refuzat în mod intenționat să livreze cantități suplimentare. În replică, compania rusească susține că livrează gaze naturale în conformitate cu cererile venite de la clienții săi tradiționali și de la unele mari companii europene de utilități, care nu au cerut mai multe gaze din cauza prețurilor ridicate înregistrate în prezent.

Rusia se apropie de finalizarea campaniei de umplere a depozitelor interne înainte de venirea iernii, în condițiile în care 97% din volumele planificate au fost injectate, a declarat ministrul rus al Energiei, Nikolay Shulginov, la reuniunea de miercuri.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

"Injecțiile vor fi finalizate în proporție de 100% până la 1 noiembrie", a spus Nikolay Shulginov, reluând declarațiile făcute anterior de oficialii de la Gazprom. În acest an, grupul rus intenționează să stocheze în depozitele interne o cantitate record de 72,6 miliarde metri cubi de gaze naturale, fiind posibil chiar ca acest nivel record să fie depășit.

Piețele europene urmăresc cu atenție ritmul în care Rusia își umple depozitele interne de gaze, mizând pe faptul că după ce campania internă din Rusia se va termina vor putea beneficia de livrări suplimentare de gaze naturale.

Gazprom ar putea relua vânzările pe termen scurt la export după ce își va umple depozitele interne, a declarat săptămâna trecută vicepremierul rus, Alexander Novak. Acesta a precizat însă că decizia finală va fi luată de producătorul rus, care trebuie să țină cont de cererile și solicitările venite de la clienții interni.

Rusia se așteaptă la un consum intern record de gaze în acest an, odată cu ieșirea din pandemie. Având în vedere acest lucru, Gazprom ar putea să nu poată să livreze cantități suplimentare Europei la iarnă, susțin analiștii de la BCS Global Markets.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
rusia