Seceta din Thailanda amenință aprovizionarea mondială cu zahăr și orez

Seceta din Thailanda amenință aprovizionarea mondială cu zahăr și orez
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iul 2023

Thailanda pregătește planuri de rezervă pentru a face față unei secete potențiale, care ar putea dura mai mulți ani și ar amenința aprovizionarea mondială cu zahăr și orez, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit unor oficiali guvernamentali, precipitațiile căzute în sezonul musonic actual ar putea fi cu până la 10% sub medie, iar debutul fenomenului meteo El Nino ar putea duce la diminuarea și mai mult a precipitațiilor în următorii doi ani. Thailanda se va confrunta cu condiții secetoase răspândite de la începutul lui 2024, au avertizat autoritățile.

Mandatul lui Jens Stoltenberg de secretar general al NATO, extins până la 1 octombrie 2024 CITEȘTE ȘI Mandatul lui Jens Stoltenberg de secretar general al NATO, extins până la 1 octombrie 2024

Aceste prognoze sumbre au determinat autoritățile din Thailanda să ceară fermierilor să diminueze plantarea de orez la o singură recoltă, pentru a conserva apa, iar producătorii de trestie de zahăr se așteaptă ca recolta să scadă pentru prima dată în ultimii trei ani. O secetă va alimenta cu siguranță inflația în Thailanda, pe măsură ce legumele, alimentele proaspete și carnea se scumpesc, ca urmare a diminuării recoltelor și scumpirii nutrețurilor pentru animale, scrie Agerpres.

Premierul Prayuth Chan-Ocha a cerut companiei de utilități Electricity Generating Authority, firmă controlată de stat, precum și Oficiului care se ocupă de gestionarea resurselor naturale de apă să pună la punct planuri de rezervă care să vizeze conservarea apei. De la începutul acestui an și până în prezent, nivelul precipitațiilor în Thailanda este cu 28% sub cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit cifrelor oficiale.

„Fenomenul meteo El Nino va reprezenta un motiv de îngrijorare mai mare asupra creșterii economice decât inflația. Thailanda este un mare exportator de alimente și doar jumătate din producția totală este consumată pe plan intern, așa că rezervele ar putea limita impactul pe termen scurt asupra inflației, pe lângă controalele de prețuri și subvențiile guvernamentale”, a declarat Euben Paracuelles, analist la Nomura Holdings Inc.

Potrivit acestuia, dacă fenomenul El Nino va fi unul sever, ar putea șterge 0,2 puncte procentuale din Produsul Intern Brut al Thailandei în acest an, pentru că seceta ar putea coincide cu producția sezonieră în a doua jumătate a anului, în special la orez. În schimb, Banca Centrală din Thailanda mizează în continuare pe o creștere a PIB de 3,6% în acest an, o accelerare față de avansul de 2,6% înregistrat în 2022.

VIDEO Rusia acuză Ucraina că a atacat Moscova cu drone CITEȘTE ȘI VIDEO Rusia acuză Ucraina că a atacat Moscova cu drone

Un impact mai mare, la nivel global, de pe urma precipitațiilor sub medie din Thailanda va fi asupra unor culturi precum zahăr și cauciuc, fiind posibil și să afecteze poziția țării de al doilea mare furnizor mondial de orez. Livrările ar putea scădea cu o treime față de nivelul de 7,6 milioane de tone înregistrat în 2019, primul an din precedentul ciclu El Nino.

Trestia de zahăr este o cultură rezistentă, însă producătorii din Thailanda se așteaptă la o scădere a producției. Aceasta va duce la diminuarea ofertei mondiale și ar alimenta creșterea prețurilor la zahărul rafinat, care au ajuns deja la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Thailanda a produs aproximativ 11 milioane de tone de zahăr în sezonul 2022-23 și aproximativ 80% din această producție a fost exportată.

Potrivit Băncii Mondiale, lipsa de eforturi pe termen lung de contracarare a efectelor inundațiilor și secetelor ar urma să agraveze impactul fenomenelor meteo extreme asupra Thailandei.

viewscnt
Afla mai multe despre
seceta
zahăr
orez