Țările din Balcanii de Vest au nevoie de gaze naturale pentru a putea renunța la cărbune

Țările din Balcanii de Vest au nevoie de gaze naturale pentru a putea renunța la cărbune
scris 12 nov 2020

Gazele naturale pot funcționa ca o punte pentru țările din Balcanii de Vest care vor să adere la Uniunea Europeană și trebuie să facă tranziția de la cărbune la surse regenerabile, a declarat miercuri un oficial din conducerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), transmite Bloomberg.

Termocentralele pe bază de cărbune produc mai mult de jumătate din energia electrică în cele șase state care formează Balcanii de Vest, ceea ce rezultă în cel mai poluat aer din Europa, scrie Agerpres.

INFOGRAFIC Câte zile de muncă valorează un iPhone 12 Pro în România CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Câte zile de muncă valorează un iPhone 12 Pro în România

Unele centrale eoliene și fotovoltaice încep să fie construite în Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia și Macedonia de Nord, în timp ce Albania se bazează în mod tradițional pe energia hidroelectrică. La rândul său, BERD ajuta la finanțarea rețelelor pentru transportul gazelor naturale și a centralelor electrice pe gaze naturale, în ideea de a ajuta în procesul de tranziție spre regenerabile.

"Nu poți trece de la cărbune la regenerabile fără un pas intermediar. Noi credem că gazele naturale trebuie să fie pasul intermediar", a declarat directorul general pentru regiunea Balcanilor de Vest la BERD, Charlotte Ruhe. Acesta a dezvăluit că unele din cele 69 de state care sunt acționari la BERD, cărora nu le-a dezvăluit identitatea, au ridicat obiecții față de participarea BERD la finanțarea oricăror proiecte în domeniul combustibili fosili și au cerut băncii să înceteze să facă acest lucru. "Dar eu cred că trebuie să oferim acestor țări un pas intermediar. Gazele naturale sunt sigura soluție", a spus Charlotte Ruhe.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
gaze naturale
carbune