Turcia vrea să strângă șapte miliarde de dolari din taxarea companiilor

Turcia vrea să strângă șapte miliarde de dolari din taxarea companiilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2024

Legiuitorii turci au elaborat noi propuneri de taxe care vizează în principal companiile, în încercarea de a repara un buget afectat de cutremurele din 2023, în ceea ce ar urma să fie cea mai mare reformă fiscală din ultima generație, informează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Planurile ar implica venituri suplimentare de 226 de miliarde de lire (7 miliarde de dolari), echivalentul a aproximativ 0,7% din PIB, potrivit unei surse din apropierea acestui dosar. Noile prevederi urmează a fi discutate în Parlament la sfârșitul acestei luni, a adăugat sursa.

TABEL Noi ieftiniri. Motorina, la cel mai redus preț al ultimelor 11 luni. Bucuria șoferilor va fi însă una de scurtă durată CITEȘTE ȘI TABEL Noi ieftiniri. Motorina, la cel mai redus preț al ultimelor 11 luni. Bucuria șoferilor va fi însă una de scurtă durată

Conform notei de fundamentare, Turcia se așteaptă să strângă venituri suplimentare în valoare de 40 de miliarde de lire pe an, din introducerea unei taxe de 15% pe profiturile generate în țară de companiile multinaționale. Măsura ar fi în linie cu eforturile statelor din G20 care vor să descurajeze planurile companiilor de a profita de diferențele dintre regimurile fiscale ale țărilor din întreaga lume.

Ministerul turc al Finanțelor se așteaptă să strângă alte 90 de miliarde de lire pe an dintr-o nouă taxă care va fi aplicată companiilor turcești. De asemenea, trusturile care investesc în imobiliare ar urma să fie obligate să plătească o taxă pe profiturile din vânzările sau închirierile de proprietăți, ceea ce ar urma să genereze venituri suplimentare de 7,2 miliarde lire pe an. În sfârșit, Ministerul Finanțe are în vedere o taxă de 0,03% pe tranzacțiile cu criptomonede, care au devenit foarte populare în rândul investitorilor turci de retail. Asta ar aduce alte 3,7 miliarde de lire pe an, conform prognozelor oficiale.

Partidul de guvernământ al președintelui Recep Tayyip Erdogan și aliații săi au o majoritate suficientă pentru a trece legi prin Parlament. Cu toate acestea, propunerea s-ar putea dovedi controversată din punct de vedere politic, după ce autoritățile au renunțat anterior la un plan care prevedea introducerea unei taxe pe tranzacțiile bursiere, scrie Agerpres.

Într-o postare pe rețeaua socială X, ministrul turc al Finanțelor, Mehmet Simsek, a informat că noile reglementări fiscale vor fi prezentate în curând Parlamentului. Cu toate acestea, subordonații săi au refuzat să comenteze cu privire la detaliile planului.

Ministerul Trezoreriei și Finanțelor a redactat ultimul proiect după ce cutremurele de anul trecut, alături de cheltuielile generoase de dinaintea alegerilor, au obligat Guvernul să cheltuiască mai mult decât planificase inițial. Ca urmare, Turcia este pe cale să înregistreze în acest an un deficit bugetar estimat la 6,4% din PIB, unul dintre cele mai mari deficite înregistrate în cele două decenii la putere ale lui Erdogan.

Planul reprezintă cea mai recentă încercare de consolidare fiscală și face parte dintr-o modificare de direcție în politica fiscală supervizată de Simsek, după ce acesta a preluat conducerea finanțelor în 2023. Tranziția la o abordare economică mai convențională a avut ecou în rândul investitorilor străini care au revenit pe piața obligațiunilor din Turcia, deși unii au criticat un efort anterior de reducere a cheltuielilor, considerându-l insuficient într-un moment în care inflația a trecut de 75%.

Propunerea prevede una dintre cele mai mari revizuiri ale Codului fiscal din Turcia de când autoritățile au majorat taxele în urmă cu două decenii pentru a plăti daunele provocate de cutremurele din 1999.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
taxe