UE ia măsuri pentru a limita dominația giganților din tehnologie

UE ia măsuri pentru a limita dominația giganților din tehnologie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 6 sep 2023
Comisia Europeană a publicat astăzi companiile vizate de noi obligații în contextul Digital Market Act (DMA), pachet legislativ adoptat în luna iulie.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast
 
Astfel, Microsoft și Apple ar putea ajunge să facă schimbări semnificative în modul în care își desfășoară activitatea în regiune.
Șeful Lufthansa le transmite producătorilor auto „să ia mâna de pe combustibilii sintetici” CITEȘTE ȘI Șeful Lufthansa le transmite producătorilor auto „să ia mâna de pe combustibilii sintetici”

Legislația este menită să vizeze marile companii - numite "gatekeepers" - care furnizează "servicii de platformă core" și care sunt cele mai susceptibile să adopte practici comerciale neloiale. Printre acestea se numără companiile cu o capitalizare bursieră de cel puțin 75 de miliarde de euro sau cu vânzări în Europa de peste 7,5 miliarde de euro, cu cel puțin 45 de milioane de utilizatori lunari în UE și care furnizează anumite aplicații, cum ar fi browsere web, asistenți virtuali și servicii de mesagerie sau de socializare.

Google Search, App Store și Amazon.com se află pe o listă de 22 de servicii care intră sub incidența Legii privind piețele digitale a UE, dezvăluită miercuri. Noile obligații ar putea impune ca utilizatorii de iPhone să poată descărca aplicații din magazinele de aplicații rivale, ca Meta să nu mai poată combina datele utilizatorilor între Facebook și Instagram fără a obține permisiunea acestora și ca Google să nu mai aibă voie să favorizeze propriile verticale de căutare - cum ar fi Shopping - în rezultatele căutărilor sale generale.
 
Noile norme - care vor intra în vigoare în martie - vor impune un regim strict firmelor ale căror practici s-au soldat anterior cu amenzi și ordine fiscale de miliarde de euro din partea autorității de supraveghere.
 
Va fi ilegal ca anumite platforme să își favorizeze propriile servicii în detrimentul celor ale rivalilor. Totodată, acestor companii li se va interzice să combine datele cu caracter personal între diferitele lor servicii, li se va interzice să folosească datele pe care le colectează de la comercianți terți pentru a concura cu ei și vor fi obligate să le permită utilizatorilor să descarce aplicații de pe platformele rivale.
 
Comisia Europeană a declarat și că are nevoie de mai mult timp pentru a investiga dacă serviciile Bing, Edge și Advertising ale Microsoft și iMessage de la Apple ar trebui să fie exceptate de la noile reguli.
 
La rândul său, Microsoft susține că Bing este un concurent prea mic pentru Google, astfel că ar trebui să fie scutit, în timp ce Apple spune că nu are datele disponibile pentru a calcula numărul de utilizatori iMessage.
 
 
viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
apple
dma