UE pregătește un fond de 3,5 miliarde euro pentru investiții în startup-urile din “Valea Morții”

UE pregătește un fond de 3,5 miliarde euro pentru investiții în startup-urile din “Valea Morții”
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 nov 2019

Uniunea Europeană pregătește lansarea unui fond de 3,5 miliarde de euro pentru investiții în tehnologii aflate în stadiu incipient de dezvoltare, în încercarea de a accelera inovațiile și de a reduce decalajul față de SUA și China, scrie Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În mod tradițional, firmele de venture capital se feresc să finanțeze proiecte aflate în “faimoasa vale a morții din inovare”, etapa de tranziție de la cercetare la inovația de succes, spune Jean-Eric Paquet, director general pentru cercetare și inovație în cadrul Comisiei Europene.

Fondul UE vizează remedierea acestei situații, prin furnizarea de capital și granturi firmelor aflate la început de drum în așa-numitul sector “deep tech”, al tehnologiilor de vârf care necesită o perioadă lungă și costisitoare de cercetare și dezvoltare, a precizat Paquet.

Bitcoin a coborât sub 7.000 de dolari pentru prima dată în ultimele 6 luni CITEȘTE ȘI Bitcoin a coborât sub 7.000 de dolari pentru prima dată în ultimele 6 luni

Aflat în ultimii doi ani ai programului-pilot, fondul de investiții va fi condus de Consiliul European pentru Inovare (CEI), lansarea oficială fiind estimată pentru anul 2021. Valoarea finală a fondului ar putea suferi modificări, în funcție de rezultatul negocierilor dintre statele membre privind bugetul proiectului.

Comisia Europeană a propus alocarea a peste 2 miliarde de euro pentru ultimii doi ani din faza-pilot a CEI, respectiv perioada 2019-2020. Recent, CEI a selectat, în cadrul acceleratorului propriu pentru IMM, un număr de 287 de companii inovatoare, dintre care 5 din România, pentru a beneficia de granturi în valoare de 50.000 de euro în vederea dezvoltării planurilor de afaceri.

În prezent, UE finanțează companiile tehnologice prin intermediul granturilor acordate de Comisie și al Fondului European de Investiții, care investește inclusiv în firme aflate în stadii incipiente, însă nu are mandat să își asume foarte multe riscuri.

Bogații lumii încep să își depoziteze averile în seifuri CITEȘTE ȘI Bogații lumii încep să își depoziteze averile în seifuri

“Sperăm să avem un impact major cu acest Consiliu European pentru Inovare. Imităm, până la un punct, caracteristicile pozitive ale firmelor tradiționale de venture capital”, spune Paquet.

Finanțările de tip venture capital pentru companiile europene din tehnologie au crescut semnificativ, de la 15,3 miliarde de dolari în 2015 la 34,3 miliarde de dolari în acest an, potrivit unui raport al firmei de venture capital Atomico. Valoarea capitalului investit în companiile din Europa s-a majorat în contextul războiului comercial SUA-China, care a împins investitorii să caute alternative la cele două centre tehnologice majore.

viewscnt
Afla mai multe despre
fond investitii startupuri incipiente
tehnologii inovatoare
consiliul european pentru inovare
accelerator startup
finantari venture capital
tehnologii deep tech
valea mortii inovare