ULTIMA ORĂ SUA și UE lucrează la un acord care să pună capăt disputei comerciale dintre ele, dar să introducă noi tarife la importurile de oțel din China

ULTIMA ORĂ SUA și UE lucrează la un acord care să pună capăt disputei comerciale dintre ele, dar să introducă noi tarife la importurile de oțel din China
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 7 sep 2023
Statele Unite și Uniunea Europeană lucrează la un acord care ar introduce noi tarife vamale pentru producția excedentară de oțel din China și din alte țări. Cele două se pregătesc, totodată, să lase în urmă un conflict comercial din era Trump.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Taxele s-ar concentra în principal asupra importurilor din China care beneficiază de practici anti-concurențiale, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile, citate de Bloomberg. Domeniul de aplicare a măsurilor, inclusiv alte țări care ar putea fi vizate și nivelul tarifelor, sunt încă în discuție. 
UE ia măsuri pentru a limita dominația giganților din tehnologie CITEȘTE ȘI UE ia măsuri pentru a limita dominația giganților din tehnologie

Acordul ar face parte din așa-numitul Aranjament global privind oțelul și aluminiul durabil, pe care UE și administrația Biden îl negociază din 2021. Discuțiile au ca scop soluționarea unei dispute care a început atunci când SUA au impus tarife la importurile de metale din Europa, invocând riscuri pentru securitatea națională.

SUA a impus un tarif de 25 % pentru aceste importuri începând din 2018, iar UE aplică aproximativ același nivel de taxe pentru o serie de importuri de oțel în cadrul propriilor măsuri.
 
În 2021, cele două părți au convenit să întrerupă măsurile punitive asupra bunurilor celeilalte părți și au stabilit un termen limită de 31 octombrie anul acesta pentru găsirea unei soluții permanente la această dispută. După aceea, tarifele din epoca Trump și măsurile de retorsiune ale UE ar reveni automat la exporturi de peste 10 miliarde de dolari, în cazul în care cele două părți nu vor prelungi armistițiul actual.
 
Acordul în discuție ar fi probabil unul interimar, potrivit uneia dintre surse, deoarece nu va aborda toate chestiunile nerezolvate în cadrul acordului global, inclusiv taxarea importurilor cu emisii mari de carbon.
 
Biroul Reprezentantului pentru Comerț al SUA a refuzat să comenteze. O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că ambele părți s-au angajat să găsească o soluție înainte de termenul limită. Orice acord trebuie să fie în conformitate cu obligațiile internaționale ale celor două părți, inclusiv cu normele Organizației Mondiale a Comerțului, a adăugat purtătoarea de cuvânt.
 
Șeful pentru comerț din cadrul CE, Valdis Dombrovskis, a declarat miercuri că UE se află într-un "angajament intens cu SUA, atât la nivel politic, cât și la nivel de experți, lucrând la încheierea acestui acord global durabil". 
viewscnt
Afla mai multe despre
china
sua
otel