Ungaria s-a opus prin veto rezoluției UE privind mandatul de arestare a lui Vladimir Putin

Ungaria s-a opus prin veto rezoluției UE privind mandatul de arestare a lui Vladimir Putin
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2023

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin în urmă cu trei zile, instituția considerându-l pe președintele rus direct și personal responsabil pentru crimele comise de forțele rusești în Ucraina. Uniunea Europeană nu a salutat această decizie prin nicio declarație sau poziție oficială, iar Bloomberg arată că guvernul Ungariei, singurul aliat al lui Putin în UE, a blocat o astfel de declarație.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În mod neobișnuit pentru un astfel de eveniment, doar Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe Josep Borell a emis o declarație în nume propriu în care a afirmat că a „luat act” de acțiunea Curții Penale Internaționale, fără ca poziția sa să fie dublată de una a întregii Uniuni Europene, arată G4Media.ro

Codul Rutier: Sancțiunile pentru depășirea vitezei, înăsprite substanțial CITEȘTE ȘI Codul Rutier: Sancțiunile pentru depășirea vitezei, înăsprite substanțial

Potrivit surselor Bloomberg, acest lucru s-a datorat faptului că declarația comună a statelor membre UE a fost respinsă prin veto de Ungaria. Miniștrii de justiție din UE au emis o declarație comună în care au spus că susțin decizia, dar nici aceasta nu a fost semnată de Ungaria.

Ministerul maghiar de Externe a respins informația, catalogând informația din Bloomberg drept minciună. „Este o minciună că Ungaria a opus veto la declarația UE privind cazul Curții Penale Internaționale”, a declarat luni seară purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, Máté Paczolay, citat de Telex.

Potrivit acestuia, Ungaria a comunicat Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate Josep Borrell următoarea poziție: „Ungaria ia act de decizia CPI și nu dorește să o comenteze în niciun fel. Cu toate acestea, în cazul în care Înaltul Reprezentant sau orice stat membru dorește să facă o declarație, Ungaria nu se va opune acesteia”.

Realitatea este că pozițiile comune pe politică externă ale UE sunt adoptate cu vot unanim. Lipsa acestui vot din partea Ungariei echivalează cu un veto.

CPI, cu sediul la Haga, a anunțat vinerea trecută că a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, pe motiv de presupusă responsabilitate pentru crime de război, și al Mariei Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului din cadrul administrației prezidențiale de la Moscova, suspectată că este personal responsabilă pentru deportarea și transferul ilegal de copii ucraineni în Rusia.

Guvernul Viktor Orban este singurul aliat al Rusiei în interiorul UE. Budapesta a blocat în ultimul an mai multe sancțiuni dure la adresa Moscovei și a preluat propaganda rusă. În plus, Ungaria nu oferă nici un sprijin militar Ucrainei.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
ungaria