Uniunea Europeană a propus un buget de aproape 2.000 de miliarde de euro pentru următorul ciclu bugetar de șapte ani, în contextul în care blocul comunitar încearcă să răspundă la o gamă largă de provocări, variind de la intensificarea concurenței economice globale și până la creșterea nevoilor pentru apărare, transmite Bloomberg.
Bugetul pentru perioada 2028-2034 este cu mult mai mare decât cel curent, de 1.200 miliarde euro.
Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, noul buget a fost convenit după negocieri intense care s-au prelungit până marți noaptea și au fost reluate miercuri dimineața, arată Agerpres.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat noul proiect de buget al Uniunii Europene pentru perioada 2028-2034, calificându-l drept un „buget pentru o nouă eră”.
Șefa Executivului comunitar a adăugat că planul propune o schimbare a modului în care UE strânge fonduri, menținând în același timp contribuțiile statelor membre la nivelurile actuale.
Într-un mesaj video publicat pe rețeaua de socializare X, Ursula von der Leyen a confirmat noul buget al UE pentru următorii șapte ani.
„Este un buget pentru o nouă eră, care corespunde ambițiilor Europei. Care răspunde provocărilor Europei. Care ne consolidează independența”, a scris ea, confirmând cifrele vehiculate anterior de presa europeană.
În ceea ce privește apărarea și spațiul, Von der Leyen a confirmat planurile de a cheltui de cinci ori mai mult decât în bugetul actual, cu 131 de miliarde de euro alocate pentru acest capitol bugetar.
„Este de cinci ori mai mult decât avem astăzi, pentru că știm că securitatea este o îngrijorare majoră pentru cetățeni și guverne și că va consolida baza noastră industrială și capacitățile noastre”, a explicat ea, citată de Hotnews.

Mare diferență cu bugetul anterior o reprezintă fuziunea celor două mari pachete bugetare: Politica Agricolă Comună (PAC) va include subvențiile pentru agricultori și fondurile de coeziune într-un plan național unic pentru fiecare stat, acestea din urmă fiind în valoare de 865 de miliarde de euro.
Răspunzând la o întrebare, președintele CE a spus că „sectorul agricol va fi întărit, consolidat”, că „veniturile agricole sunt protejate”, ”posibilitățile pentru agricultură și comunitățile agricole să acceseze o finanțare să fie și mai mare”. ”Grăbim procesul și îl facem mai preformant”, a mai afirmat șeful executivului european.
Surse tehnice din Comisie au explicat că este vorba de o nouă filosofie bugetară, că noile alocări nu se pot compara cu plățile directe în actualul sistem. Mai exact, alocările vor fi țintite către cine are nevoie mai mult, și anume tineri fermieri, noi fermieri, ferme de familie și ferme mixte.
Conform unor explicații tehnice, nu vor mai exista două piloane ci unul singur, dar va exista o anume flexibilitate în alocarea fondurilor în interiorul lui, ca și până acum, dacă este motivată.
Anterior, Comisia Europeană a propus alocarea a 131 de miliarde de euro pentru programe de apărare și spațiu în cadrul Fondului european pentru competitivitate (ECF) în valoare de 451 de miliarde de euro, în noul său buget pe șapte ani.
Cifra reprezintă o creștere de cinci ori față de suma actuală de 10 miliarde de euro alocată în 2018 (sau 12,5 miliarde de euro ajustată la inflație).
Rezumând ceea ce a spus von der Leyen, cele mai mari cheltuieli sunt de 451 de miliarde de euro pentru competitivitate, 300 de miliarde de euro pentru agricultură, 218 miliarde de euro pentru regiunile mai puțin dezvoltate și 131 de miliarde de euro pentru apărare și spațiu.
Există, de asemenea, un mecanism de criză în valoare de 400 de miliarde de euro, „deoarece crizele nu mai sunt o excepție, ci o normă, și am învățat lecția”.
Cifra de 1.980 de miliarde de euro reprezintă o creștere semnificativă față de cea de 1.200 de miliarde de euro, echivalentul a 1% din PIB-ul UE, care a fost alocată pentru buget cu prilejul ultimului ciclu bugetar, între 2021 și 2027.
Este posibil ca noua cifră privind bugetul UE să fie contestată de unele state membre care au deja probleme cu chestiunile bugetare și care vor fi responsabile pentru finanțarea celei mai mari părți din pachet prin contribuții naționale.
Sursele citate de Bloomberg susțin că în proiectul de buget este inclusă suma de 589,6 miliarde de euro pentru un fond destinat competitivității, prosperității și securității, din care 450,5 miliarde de euro este alocată pentru un fond destinat competitivității UE.
Agricultura, care în mod tradițional este una din pietrele de temelie ale bugetului UE, va primi din nou o mare parte din bani, în condițiile în care a fost propusă suma de 293,7 miliarde de euro pentru Politica Agricolă Comună.

Propunerea de miercuri demarează un proces complicat în cadrul căruia vor fi implicate Parlamentul European și Consiliul European, care reprezintă statele membre. Bugetul UE, care este cunoscut drept cadrul financiar multianual, trebuie convenit până la finele lui 2027.
Comisarul european Michael McGrath a spus că bugetul este conceput 'în circumstanțe dificile', inclusiv cerința de a începe să fie rambursate datoriile emise de UE în perioada pandemiei de Covid, care ar putea ajunge la 25 de miliarde euro pe an.
'Urmează doi ani de negocieri dificile', a spus Michael McGrath.
Cea mai mare parte a subvențiilor agricole va fi păstrată în următorul buget, dar regiunile vor primi probabil mai puțini bani – o idee care va fi întâmpinată cu opoziție din mai multe direcții, inclusiv din partea Parlamentului European.
O altă idee este aceea de a păstra o parte din buget neangajată, pentru a putea aloca fonduri în funcție de necesități, dar acest lucru va reduce și suma pe care o va primi fiecare țară.
Bruxellesul încearcă, de asemenea, să condiționeze plățile de realizarea unor reforme, un model utilizat pentru prima dată în cazul fondului de redresare post-Covid.