Educația financiară este un pilon strategic al activității UNSAR, spune, la Maratonul de Educație Financiară organizat de PROFIT NEWS TV, Alexandru Ciuncan, directorul general al asociației. UNSAR are o linie întreagă de proiecte dedicate creșterii nivelului de educație financiară al populației.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
„Avem asiguropedia.ro, portal lansat încă din 2016 dedicat informării clienților și consumatorilor, avem circa 6 campanii de informare și de educare a românilor, toate online, facem cercetări sociologice și încercăm să vedem unde suntem”, mai spune acesta.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
El mai adaugă că, în general, rolul asigurărilor se vede cel mai mult în contextele dificile de piață, de aici și creșterea numărului de polițe încheiate pe diferite segmente.
„Au fost niște ani tumultoși, dar cred că rolul asigurările se vede cu atât mai mult în astfel de perioade. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii ani, am avut pandemie, război, inflație în creștere, incertitudini economice, cred că astfel de momente sunt cele în care asigurările cu adevărat produc valoare adăugată.
Interesul românilor legat de asigurări a evoluat bine în ultimii ani. Anul trecut 42% dintre români spuneau că sunt mai interesați de asigurările de locuințe, 39% de asigurările de viață și 36% de asigurările de sănătate”, precizează Alexandru Ciuncan.
Asigurările de locuințe au ajuns pe primul loc pe fondul cutremurelor care s-au produs la începutul anului trecut în Turcia, Siria și în România.
„Astea cu siguranță au influențat mentalul colectiv și asta s-a văzut și în numărul de polițe încheiate. Deci, oamenii nu numai că au avut o percepție mai bună legată de asigurări și au fost mai interesați, dar au și încheiat mai multe polițe. Cu toate astea, suntem undeva la 21% grad de cuprindere în asigurare atunci când vorbim de asigurările obligatorii de locuințe și la 17% asigurări facultative.
Însă, cifrele sunt în creștere. Numărul de polițe facultative a crescut cu circa 18%, în timp ce numărul asigurărilor obligatorii a crescut cu 11% . Deci, percepție există, interes față de riscuri există și se translatează în numărul de asigurări încheiate. Suntem departe însă față de o medie europeană de 64-65%”, afirmă directorul general al UNSAR.