Valurile de căldură au un impact uriaș asupra sănătății noastre fizice și mentale.
De obicei, medicii se tem de ele, deoarece camerele de urgență se umplu rapid cu pacienți care suferă de deshidratare, delir și leșin.
Studii recente din Statele Unite sugerează o creștere cu cel puțin 10% a numărului de vizite la camerele de urgență ale spitalelor în zilele în care temperaturile ating cote foarte ridicate, apropiate de 40 de grade Celsius.

Dar, în ultimii ani, studiile arată că temperaturile în creștere pot, de asemenea, să agraveze simptomele celor care suferă de afecțiuni psihice. Valurile de caniculă – precum și alte evenimente meteorologice, cum ar fi inundațiile și incendiile – au fost asociate cu o creștere a simptomelor depresive la persoanele cu depresie și cu o creștere a simptomelor de anxietate la cei cu tulburare de anxietate generalizată.
Există, de asemenea, o legătură între temperaturile ridicate zilnice și sinucidere și tentativele de suicid. Și, în linii mari, pentru fiecare creștere de 1℃ a temperaturii medii lunare, decesele legate de sănătatea mintală cresc cu 2,2%. Vârfurile de umiditate relativă determină, de asemenea, un număr mai mare de sinucideri.
Căldura poate afecta, de asemenea, sănătatea mintală și capacitatea de a gândi și de a raționa a persoanelor care nu suferă de o tulburare de sănătate mintală. Cercetările arată că zonele creierului responsabile pentru încadrarea și rezolvarea sarcinilor cognitive complexe sunt afectate de stresul termic.

Un studiu efectuat pe studenții din Boston a constatat că cei care se aflau în camere fără aer condiționat în timpul unui val de căldură au avut performanțe cu 13% mai slabe decât colegii lor la testele cognitive și un timp de reacție cu 13% mai lent.
Atunci când oamenii nu gândesc clar din cauza căldurii, este mai probabil că aceștia să devină frustrați, iar acest lucru, la rândul său, poate duce la agresivitate. Statisticile arată că există o legătură între căldura extremă și creșterea numărului de infracțiuni violente. Chiar și o creștere de doar unul sau două grade Celsius a temperaturii ambientale poate duce la o creștere de 3-5% a numărului de agresiuni.
Până în 2090, se estimează că schimbările climatice ar putea fi responsabile de o creștere de până la 5% a tuturor categoriilor de infracțiuni, la nivel global. Motivele acestor creșteri implică o interacțiune complexă de factori psihologici, sociali și biologici. De exemplu, o substanță chimică din creier numită serotonină, care, printre altele, ține sub control nivelul de agresivitate, este afectată de temperaturile ridicate.
Prin urmare, în aceste perioade de caniculă nu fiți foarte aspri cu voi și cu cei din jur, încercați să fiți atenți la schimbările dispoziției și să mergeți la un medic dacă simțiți că nu vă mai puteți concentra, aveți gânduri negre și starea dvs mentală este anxioasă. De asemenea, fiți atenți la dispoziția și nevoile apropiaților.

Poate că o conversație pe o anumită temă la care nu aveți aceeași opinie poate fi amânată.
Beți multă apă, hrăniți-vă cu alimente care să vă hidrateze organismul și să-i ofere o cantitate importantă de nutrienți. Protejați-vă mintea hrănind-o cu lucruri care vă relaxează – de la un film, un concert sau o întâlnire cu cineva drag. Încercați să nu beți mult alcool pentru că deshidratează și agravează toate simptomele de mai sus.