Un studiu recent sugerează că obiceiul consumului de produse lactate înainte de culcare ar putea avea efecte mai neplăcute decât o simplă indigestie, alimentând chiar și coșmarurile.
O echipa condusă de dr. Tore Nielsen, profesor la Universitatea din Montreal, a descoperit o legătură strânsă între intoleranță la lactoză și coșmaruri, ipoteza fiind că disconfortul gastrointestinal din timpul nopții perturbă somnul și se infiltrează în conținutul viselor.

Aproape o treime dintre participanții la cercetare au recunoscut că experimentează coșmaruri frecvente, femeile fiind mai predispuse decât bărbații să-și amintească visele și să se plângă de calitatea proastă a somnului.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.082 de studenți canadieni de la Universitatea MacEwan, care au fost chestionați despre durata și calitatea somnului, vise, coșmaruri și posibile legături între alimentație și ce se întâmplă în timpul somnului.
Potrivit autorilor studiului publicat în revista Frontiers în Psychology, severitatea coșmarurilor este direct asociată cu intoleranță la lactoză și cu alte alergii alimentare.
Disconfortul fizic cauzat de simptomele digestive nocturne poate tulbură somnul atât de mult încât stările negative să se reverse în lumea viselor. „Coșmarurile pot fi extrem de deranjante, mai ales atunci când trezesc persoana din somn într-o stare de neliniște și pot duce chiar la comportamente de evitare a somnului”, a explicat Nielsen.

Pentru mulți dintre cei chestionați, vina este aruncată frecvent pe brânză, deserturi sau mâncăruri picante. Studiul menționează că 5,5% dintre participanți au declarat că sunt convinși că anumite alimente schimbă tonul viselor lor, iar 40% cred că mâncarea consumată târziu le afectează somnul.
Credința populară că alimentele ne influențează modul în care visam există de sute de ani, dar dovezile științifice au fost sporadice până recent. Pentru a verifica această ipoteză, dr. Nielsen și colegii săi au analizat atât obiceiurile alimentare, cât și obiceiurile de somn. Rezultatele arată că persoanele cu diete mai puțin sănătoase au raportat vise mai negative și au avut o capacitate mai slabă de a-și aminti visele.
În comparație cu un studiu similar realizat în urmă cu un deceniu, mai puțini respondenți fac acum legătura între mâncare și vise. Cercetătorii pun acest lucru pe seama conștientizării mai bune a intoleranțelor alimentare, studenții evitând mai des alimentele care le pot tulbură somnul.
Marie-Pierre St-Onge, director al Centrului de Excelență pentru Somn și Cercetare Circadiana din cadrul Universității Columbia, declara că problemele gastrointestinale pot explica tulburările de somn care se reflectă în conținutul viselor.

Nielsen recunoaște însă că legătură dintre alimentație și vise rămâne un domeniu insuficient explorat. Împreună cu colegul său Russell Powell va continua studiile, testând ipoteza și pe alte grupuri de vârstă și stiluri de viață. Cercetătorii iau în calcul chiar și un experiment controlat, în care unii participanți să consume produse lactate înainte de culcare, iar alții un aliment neutru, pentru a observa diferențele.
Deși cercetarea indică o corelație puternică între intoleranță la lactoză și coșmaruri, autorii avertizează că dieta precară poate duce la somn de slabă calitate, dar și reversul poate fi adevărat. Totuși, Nielsen încurajează oamenii să fie atenți la ce consumă, mai ales înainte de culcare, și să facă schimbări simple în alimentație pentru a-și îmbunătăți calitatea somnului, fără a fi nevoie de intervenția unui specialist.