VIDEO PROFIT NEWS TV Petru Luhan, Expert Fonduri europene - fost europarlamentar, despre Start-Up Nation: Rata de eșec, destul de mică și în permanentă scădere. De preferat însă este ca cei interesați să apeleze la un consultant. Doar 0 -10% cofinanțarea beneficiarilor

VIDEO PROFIT NEWS TV Petru Luhan, Expert Fonduri europene - fost europarlamentar, despre Start-Up Nation: Rata de eșec, destul de mică și în permanentă scădere. De preferat însă este ca cei interesați să apeleze la un consultant. Doar 0 -10% cofinanțarea beneficiarilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iun 2022

Chiar dacă rata de eșec în ceea ce privește obținerea de finanțare prin intermediul programului Start-Up Nation este destul de mică, Petru Luhan, expert fonduri europene și fost europarlamentar, recomandă celor interesați să apeleze la un consultant în domeniu, care le poate facilita procesul și îi poate ajuta să întocmească un plan de afaceri corect și argumentat.

Emas Consulting, compania în care activează și el, oferă inclusiv consultanță de business. Mai exact, ajută tinerii să-și întocmească planurile de afaceri de la zero.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Rata de eșec la aceste programe a fost destul de mică și în permanentă scădere în ultimii ani. Chiar dacă o parte dintre aceștia nu vor rezista pe piețele în care vor să activeze, există un procent, de peste 80%, care reușesc în domeniile lor. Deci, este un foarte bun start pentru cei care au o idee de ceva vreme și vor să o facă să devină realitate. Co-finanțarea este foarte mică, dar cei care nu au nici măcar acei 5% se pot adresa unei bănci după ce li s-a aprobat proiectul și, cu siguranță, vor primi un credit pentru co-finanțare”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Petru Luhan.

El adaugă că, la acest program, se vrea favorizarea celor care nu au mai beneficiat până acum de finanțare, pentru a da o șansă mai multor potențiali beneficiari. Prin Start-Up Nation Guvernul vrea practic să genereze mai multe venituri la bugetul de stat.

„Dacă noi subvenționăm cu 40.000 de euro o mică afacere, după perioada de subvenționare acea firmă va deveni un mic contribuitor e la bugetul de stat, care are potențial să devină un contribuitor mare. Acesta este scopul lansării unui astfel de Program și alocării unor astfel de sume, de 500 de milioane de lei”, mai spune acesta.

Lansarea programului pentru 2022 a fost amânată de mai multe ori, pe motiv că mediul de business a solicitat implementarea unei prelungiri în cazul în care beneficiarii programului nu pot să-și îndeplinească condițiile asumate în Start-Up Nation.

„Mai sunt câteva probleme de rezolvat pe ghidul solicitantului. Noi, cei din mediul de afaceri facem permanent propuneri de îmbunătățire la ghid și încercăm să facem fluidă accesarea pentru oricine. Vrem să ne asiguram că nu o să fie probleme pe perioada de monitorizare de 2 ani, respectiv îndeplinirea condițiilor asumate prin proiect. 

Dacă un beneficiar din anumite motive nu poate îndeplini 100% condițiile asumate pe proiect, ar trebui să poată beneficia de o prelungire, în loc să fie obligați să dea banii înapoi. Ăsta e un lucru pe care noi încercăm să-l obținem și asta a condus la o mică tergiversare în ceea ce privește lansarea programului. Dar cu certitudine în luna iulie programul va fi lansat, iar evaluarea proiectelor se va efectua într-un timp foarte scurt, de 2-3 luni maxim”, precizează fostul europarlamentar.

Petru Luhan recomandă însă celor care vor să aplice pentru finanțare prin Start-Up Nation să apeleze la un consultant, care să îi ajute cu documentația și să îi îndrume pe parcursul întregului proiect. Costurile pentru consultanță ajung și până la 8.000 de lei, dar sunt eligibile în cadrul programului.

„Deci nici măcar nu scoți bani din buzunar să plătești consultant, ceea ce face și mai accesibil acest program pentru cei care nu au rezerve financiare pentru a-și pune în practica ideea lor de business. Trebuie să vezi dacă acea firmă de consultanță are experiență similară pe acest program. Chiar dacă a scris pe alt program nu înseamnă că se pricepe la Start-Up Nation. De asemenea, trebuie să te uiți și la care este rata de succes a proiectelor scrise de acea firmă de consultanță”, mai spune acesta.

Emas Consulting, compania în care activează și el, oferă inclusiv consultanță de business. Mai exact, ajută tinerii să-și întocmească planurile de afaceri de la zero.

„Când vorbești de un plan de afaceri, vorbești de produse, servicii, materii prime, ore de lucru, locație, impozite locale și naționale. Toate astea trebuie să le punem într-un plan de afaceri coerent și argumentat. Vrem să îi dăm o perspectivă acelui beneficiar, nu doar să luăm banii. Noi suntem alături de beneficiar și pe perioada lui de monitorizare, nu-l lăsăm să facă greșeli, pentru a nu ajunge în situația de a da banii înapoi. Noi suntem alături de ei până la finalizarea perioadei de monitorizare”, precizează Petru Luhan.

viewscnt
Afla mai multe despre
start-up nation
fonduri europene
finanțări