CONFERINȚA PROFIT-KASPAROV, Making The Right Moves: Florin Colceag, "antrenorul geniilor" - Fără deschidere, copiii nu vor răzbate printr-un zid, ci se vor refugia în computere

CONFERINȚA PROFIT-KASPAROV, Making The Right Moves: Florin Colceag, "antrenorul geniilor" - Fără deschidere, copiii nu vor răzbate printr-un zid, ci se vor refugia în computere
scris 28 nov 2017

Copiii au nevoie de oameni adevărați în preajmă, care să le deschidă sufletul și să-i ajute, au nevoie în permanență de deschideri, iar dacă acești oameni lipsesc, nu vor răzbate printr-un zid în care toate sunt limitate, ci se vor refugia în computere, unde sunt jocuri cu 200 de nivele, fiecare nivel solicitându-le ceva în plus, a apreciat profesorul Florin Colceag, supranumit "antrenorul geniilor", la conferința Making The Right Moves, organizată de Profit.ro cu participarea celui mai mare șahist al tuturor timpurilor, Garry Kasparov, aflat în premieră în România.

Conferința este organizată cu sprijinul Federației Române de Șah și al Carrefour, IQOS, OMV Petrom, Albalact, Litera, FAN Courier, Apa Nova, Veolia, Banca Transilvania, Superbet, Aur'a, cărora le mulțumim pentru participare

„Trebuie să lucreze cu logici noi. Când lucrează cu natura, trebuie să gândească modul în care planta a reușit să creeze floarea. Care e secretul? Știe păianjănul matematică când își face plasa? Unde se ascunde matematica? Înseamnă că matematica e în gene”, a spus Colceag, susținând că elevii trebuie să-și descopere potențialul pe care nu știau că-l au.

CONFERINȚA PROFIT-KASPAROV, Making The Right Moves: Ion Băraru, „părintele galacticilor NASA” - Am observat ceva straniu la elevi după terminarea liceului, aceștia par dezumanizați CITEȘTE ȘI CONFERINȚA PROFIT-KASPAROV, Making The Right Moves: Ion Băraru, „părintele galacticilor NASA” - Am observat ceva straniu la elevi după terminarea liceului, aceștia par dezumanizați

Colceag a arătat, totodată, că "deșteptarea" copilului este atunci când la fiecare bucățică de viață a sa, pe măsura creșterii lui biologice, i se complexifică și capacitatea de gândire în mai mulți pași.

„Statisticile arată că majoritatea oamenilor gândesc în doi sau trei pași logici. Dacă depășesc trei pași logici, este o minoritate care se poate lăuda că poate ajunge în saltul următor, de cinci pași logici. Următoarea etapă este în 12 pași logici. Legăturile neuronale se formează la viteză mare și la coerență maximă în momentul în care lucrezi cu mai mulți pași logici”, a explicat profesorul Florin Colceag.

Antrenorul de genii a atras atenția că societatea nu încearcă să-i întărească unde sunt puternici, ci să-i întărească unde sunt slabi, iar părțile puternice se vor slăbi și ele.

„Îmi amintesc de două cazuri excepționale, jocul dintre om și societatea care-l acceptă sau nu: Cazul Vasilică, un copil din Oltenia, cu handicap mintal puternic, care nu știa să citească, să scrie, abia vorbea, dar care descoperea obiecte pierdute. A fost utilizat foarte bine de Poliție, apoi de Armată, de NATO ca profiler. S-a uitat că omul avea un dar unic. Nu-i ceri să facă ceea ce nu putea. Al doilea caz: un personaj cu handicap major, IQ 40, care este unul dintre cei mai vânduți pictori din lume. El poate să picteze cu atât de multă trăire. Este în Elveția, într-un azil. Azilul a devenit foarte bogat”, a adăugat Colceag, susținând că societatea se uită la ce capacități are omul și cum să stimuleze, să producă.

CONFERINȚA PROFIT-KASPAROV, Making The Right Moves: Mihai Bălună, coordonator lot olimpic de matematică - Geniul poate fi orice persoană, ca profesor trebuie să arăți că ești om și să-i deschizi ochii CITEȘTE ȘI CONFERINȚA PROFIT-KASPAROV, Making The Right Moves: Mihai Bălună, coordonator lot olimpic de matematică - Geniul poate fi orice persoană, ca profesor trebuie să arăți că ești om și să-i deschizi ochii

Colceag a vorbit, de asemenea, despre legătura dintre șah si leadership, susținând că șahul nu este un joc al războiului, ci al minții.

„Este important că liderii adevărați sunt modești. De ce? Oamenii învață diverse logici. Șahul are valențe ca să fie folosit și ca joc al păcii. Ca să avem niște copii geniali ei trebuie să fie niște oameni care sunt supranormali, să recupereze normalitatea afectivă, emoțională, volitivă, de acțiune, de intervenție, asta este formarea caracterului care este absolut esențială în formarea unui lider”, a conchis Florin Colceag.

viewscnt
Afla mai multe despre
florin colceag
antrenor de genii
educatie
copii
sah