Lumea tehnologiei digeră decizia potențial seismică a unui judecător american, conform căreia Google deține în mod ilegal monopolul căutărilor online și al publicității aferente, scrie BBC.
A fost nevoie de patru ani pentru a ajunge în acest punct, iar apelul inevitabil al Alphabet, compania care deține Google, înseamnă că procesul juridic va continua probabil încă o perioadă, arată G4Media.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Dar deja sunt luate în considerare potențialele consecințe ale deciziei judecătorului, care variază de la amenzi în numerar la alte remedii mai complicate.
Guvernul SUA dorește în mod special „măsuri structurale de remediere” – deci cum ar putea arăta acestea?
Opțiunea nucleară ar fi să ceară Google să se împartă în bucăți mai mici – o măsură pe care oficialii americani nu au exclus-o.
Google este mult mai mult decât o simplă căutare.
CITEȘTE ȘI FOTO STB avertizează asupra unui mesaj fals în care este promovat un nou card ActivAndroid, o firmă pe care a cumpărat-o pentru 50 de milioane de dolari în 2005, a creat un sistem de operare ce rulează acum pe majoritatea telefoanelor inteligente, iar YouTube, o achiziție de 1,65 miliarde de dolari în 2006, generează în prezent venituri de mai multe ori mai mari în fiecare an.
Argumentul ar putea fi că toate acestea pot rămâne în cadrul Google, dar motorul de căutare propriu-zis ar trebui să fie transformat într-o afacere separată.
Acest lucru ar putea provoca consternare șefilor Alphabet. Dar atâta timp cât Google rămâne motorul de căutare implicit pe dispozitive, consumatorul mediu ar fi puțin probabil să observe diferența.
CITEȘTE ȘI Numeroși italieni se îndatorează pentru a merge în vacanță„Orice astfel de mișcare ar fi întâmpinată cu siguranță cu ani de litigii și lupte de reglementare, dar pare să fie mult mai „pe masă” decât oricând în istoria Google”, a declarat Gareth Mills, partener la firma juridică Charles Russell Speechlys.
Caută pe Google (Google it)
O altă soluție potențială se axează pe practica Google de a plăti alte companii pentru îi folosi motorul de căutare.
SUA au afirmat că Google plătește în prezent firme precum Apple sume uriașe de bani în fiecare an pentru a fi preinstalat ca motor de căutare implicit pe dispozitivele sau platformele acestora.
Judecătorul a fost de acord.
Argumentul este că, dacă Google nu ar fi cheltuit acești bani, marile companii ar fi putut fi încurajate să își dezvolte propria experiență de căutare.
CITEȘTE ȘI Marea Britanie – Cererea slabă pentru vehicule electrice afectează vânzările de mașini noi în 2024În schimb, browserul Safari al Apple, de exemplu, utilizează Google în mod implicit ori de câte ori îl utilizați pentru a căuta pe internet.
În cazul în care măsurile corective ar afecta în mod semnificativ capacitatea Google de a plăti alte companii pentru a o utiliza, poate că aceste companii ar putea înființa un rival.
În acest caz, însă, acestea s-ar confrunta cu marca incredibil de puternică Google, transformată și în verb atunci când unei persoane ei i se spune să caute ceva pe internet. (Google it!).
Pe de altă parte, Apple va dori, desigur, să continue să primească bani de la Google, care, potrivit unui analist, s-ar fi ridicat la 20 de miliarde de dolari în 2022.
CITEȘTE ȘI FOTO Carrefour adaugă noi produse la reduceri în România„Orice întrerupere a fluxului de venituri va avea implicații semnificative pentru Apple”, a declarat Dipanjan Chatterjee de la Forrester Research.
„Pe măsură ce cazul trece prin sistemul juridic, iar rezultatul probabil pare să fie deschiderea exclusivității motorului de căutare, vă puteți aștepta ca un brand atât de obsedat de experiența clienților precum Apple să aibă un plan B pentru a asigura o tranziție ușoară pentru clienții săi.”
Greu de schimbat
Ceva mai ușor de imaginat este un fel de ecran de alegere, în care oamenii care deschid un browser pentru prima dată sunt întrebați dacă ar dori să utilizeze Google sau o alternativă precum Bing de la Microsoft.
Cu toate acestea, este ceva mai greu de imaginat că acest lucru îi va determina pe oameni să abandoneze Google în masă, din simplul motiv că, pentru majoritatea oamenilor, acesta funcționează bine.
CITEȘTE ȘI Postul Profit News TV, în TOP 5 la nivel național al celor mai citate surse de televiziuneGoogle a fost unul dintre numeroasele motoare de căutare care au apărut în zorii internetului, cu rivali cunoscuți, printre care Yahoo și Ask (fostul AskJeeves), și posibil rivali mai puțin cunoscuți, printre care Lycos și AltaVista.
Însă, în următorul deceniu, Google nu a devenit doar jucătorul dominant de pe piață, ci a devenit parte a modului în care vorbim.
În ciuda faptului că Microsoft a lansat rivalul său, Bing, în 2009, Google nu a fost încă înlăturat de pe poziția sa.
Șeful Microsoft, Satya Nadella, a depus mărturie în procesul Google, sperând probabil că o astfel de hotărâre ar putea, în sfârșit, să dea aripi lui Bing.
CITEȘTE ȘI Altexpress: Suntem pregătiți să extindem operațiunile logistice dincolo de granițele României„Instanța poate căuta alte modalități de a desființa poziția Google ca motor de căutare implicit, dar unele dintre aceste soluții depășesc probabil faptele care conduc acest caz”, a declarat profesorul Anu Bradford de la Columbia Law School.
„De exemplu, UE merge mai departe cu recenta sa lege privind piețele digitale, care obligă chiar și telefoanele Android ale Google să prezinte utilizatorilor un „ecran de alegere” care permite utilizatorului să aleagă motorul de căutare preferat la configurarea telefonului.
„O întrebare este dacă această nouă hotărâre deschide calea pentru astfel de cerințe de reglementare în viitor.”
Este nevoie de timp
Orice s-ar întâmpla în continuare, experiența trecutului sugerează că nu se va întâmpla rapid.
CITEȘTE ȘI Germania înregistrează prima creștere a comenzilor industriale din ultimele șase luniÎn 1999, Microsoft s-a aflat într-o situație foarte asemănătoare cu cea în care se află acum Google.
Un judecător american tocmai descoperise că firma a creat un monopol, iar un an mai târziu un tribunal a ordonat desființarea firmei.
Microsoft a făcut apel la decizie, iar în 2001 decizia inițială de desființare a fost anulată.
Până la sfârșitul anului 2002, Microsoft a ajuns la o înțelegere cu Departamentul de Justiție al SUA, pe care un judecător a acceptat-o.
CITEȘTE ȘI FOTO De’Longhi a deschis o nouă fabrică în România. Devine cel mai mare hub de producție de mașini automate de cafea al grupului italianÎnsă unele state americane nu au fost de acord și abia în 2004 – la cinci ani după decizia inițială – înțelegerea a fost semnată oficial.
Un judecător federal american a decis că Google este un „monopolist” și a încălcat legislația antitrust, într-o victorie istorică pentru Departamentul de Justiție în încercarea sa de a ține în frâu puterea de piață a Big Tech.
Plățile efectuate de Google pentru ca motorul său de căutare să devină implicit pe browserele web ale smartphone-urilor încalcă legislația antitrust din SUA, notează și Bloomberg.
CITEȘTE ȘI Un analist a fost la un pas de a face accident în timp ce testa sistemul Full Self-Driving de pe o mașină Tesla Model YAmit Mehta, judecătorul care a prezidat cazul, a decis că Google a menținut în mod ilegal un monopol în domeniul serviciilor de căutare și al publicității prin utilizarea unor acorduri de distribuție exclusivă cu companii precum Apple ori Samsung.
Judecătorul Amit Mehta a declarat că plățile în valoare de 26 de miliarde de dolari efectuate de unitatea Alphabet Inc. au blocat efectiv orice alt concurent de a reuși pe piață.
CITEȘTE ȘI Profitul Ryanair cade puternic, acțiunile se prăbușesc. Compania anticipează bilete mai ieftineHotărârea vine în urma unui proces care a durat câteva săptămâni, în care Departamentul de Justiție a susținut că gigantul din domeniul căutărilor a plătit zeci de miliarde de dolari pentru acorduri anticoncurențiale cu operatorii de telefonie mobilă, dezvoltatorii de browsere și producătorii de dispozitive.
În acest fel, se asigura că este motorul implicit de căutare. Această poziție a permis Google să construiască cel mai utilizat motor de căutare din lume și a alimentat venituri anuale de peste 300 de miliarde de dolari generate în mare parte de reclamele de căutare.
CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii americane îl ajută pe... Putin să își atingă obiectiveGoogle a susținut că s-a confruntat cu o concurență acerbă în acest sector și că succesul său a fost determinat de calitatea produselor sale.
Cazul este primul proces antitrust care opune guvernul federal american unei companii americane de tehnologie în mai mult de două decenii. Hotărârea poate fi atacată cu recurs.