Program prelungit la serviciile de pașapoarte, începând de astăzi

Program prelungit la serviciile de pașapoarte, începând de astăzi
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iun 2019

Serviciile de eliberare a pașapoartelor vor avea program prelungit, începând de luni, pe toată durata verii, pentru a face față numărului mare de solicitări. Ghișeele unde aglomerația o va impune vor lucra până la ora 18.30, iar programările se fac online. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că, de la începutul anului, au fost transmis peste 407.000 de SMS-uri prin care li se reamintea românilor că în următoarele luni le expiră pașapoartele.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

MAI a anunțat, joi, că pentru perioada de vară s-a decis ca programul zilnic de lucru cu publicul sa se desfășoare, începând din 24.06.2019, între 08.30 – 18.30 la structurile teritoriale de pașapoarte, acolo unde volumul cererilor înregistrate impune acest lucru, scrie News.ro.

”În anii trecuți, în perioada de vară se înregistra o creștere semnificativă a numărului de solicitări, dar în prezent au fost implementate măsuri în plan legislativ, dar și organizatoric, care au avut ca scop reducerea aglomerației la ghișee. Astfel, reamintim că a fost implementat un sistem de notificare prin SMS, înainte cu una până la trei luni față de expirarea termenului de valabilitate al pașaportului. Măsura introducerii sistemului de notificare a avut drept scop evitarea situațiilor în care cetățenii își planifică, mai ales în perioada de vară, deplasări în străinătate și constată în ultimul moment că nu pot efectua călătoria respectivă din cauza faptului că le-a expirat pașaportul”, a transmis MAI.

VIDEO Încălzirea globală îi ajunge din urmă pe crocodili. Sar la atac CITEȘTE ȘI VIDEO Încălzirea globală îi ajunge din urmă pe crocodili. Sar la atac

Sursa citată a precizat că, de la începutul anului 2019, au fost transmise 407.192 SMS-uri de notificare (390.749 la nivel național și 16.443 la nivel internațional).

În luna aprilie au fost transmise notificări pentru pașapoartele care urmau să expire în lunile iulie, august și septembrie 2019.

MAI reamintește că o altă măsură pentru evitarea aglomerației a fost prelungirea termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic de la 5 ani la 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani.

”Pentru a încuraja cetățenii să opteze pentru varianta electronică a documentului de călătorie – cu o valabilitate de 10 ani, o altă modificare legislativă a vizat pașaportul simplu temporar.  Această modificare legislativă prevede că pașaportul simplu temporar, care are o valabilitate de 12 luni, poate fi eliberat mai repede, doar în situațiile prevăzute de lege, cum ar fi motive de sănătate, familiale sau profesionale, atunci când este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea pașaportului simplu electronic sau atunci când cetățeanul respectiv se află în străinătate și nu mai posedă documente de călătorie valabile și trebuie să își continue călătoria în străinătate sau să își reglementeze șederea pe teritoriul unui stat”, a mai transmis MAI.

Potrivit sursei citate, fără justificarea urgenței, pașaportul temporar va fi eliberat în termenul prevăzut de lege pentru varianta electronică, respectiv 10 zile lucrătoare. În plus, pentru evitarea aglomerației la depunerea cererilor de eliberare a pașaportului, solicitanții au posibilitatea de a se programa online.

Potrivit Direcției Generale de Pașapoarte, una dintre cauzele creșterii numărului de solicitări în această perioadă poate fi faptul că, în cursul acestui an, expiră pașapoartele eliberate în anul 2009 (cu termen de valabilitate de 10 ani) și cele eliberate în anul 2014 (cu termen de valabilitate 5 ani).

viewscnt
Afla mai multe despre
pasapoarte
program pasapoarte