Compania Armani intră sub admninistrare judiciară. Anchetă privind exploatarea forței de muncă

Compania Armani intră sub admninistrare judiciară. Anchetă privind exploatarea forței de muncă
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 apr 2024

Un tribunal din Milano a pus Armani în procedura de lichidare judiciară pe fondul unei anchete privind exploatarea forței de muncă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Un tribunal italian a plasat sub administrare judiciară o companie deținută de grupul italian de modă Armani, acuzată că a subcontractat indirect producția către companii chinezești care exploatau muncitorii.

Judecătorii din Milano au dispus administrarea judiciară timp de un an pentru Giorgio Armani Operations, descrisă ca fiind o ramură industrială a grupului Armani, potrivit unei hotărâri de 31 de pagini consultate de Reuters, potrivit News.ro. În această perioadă, compania va continua să funcționeze, dar sub conducerea unui administrator numit de instanță.

GRAFICE Prețul gazelor pe piața liberă a căzut sub 100 lei/MWh, pentru prima dată în ultimii 3 ani. Volume record CITEȘTE ȘI GRAFICE Prețul gazelor pe piața liberă a căzut sub 100 lei/MWh, pentru prima dată în ultimii 3 ani. Volume record

Potrivit hotărârii, Giorgio Armani Operations a externalizat producția de genți, curele și articole din piele către două firme care, la rândul lor, au subcontractat munca către patru companii chineze ale căror ateliere se aflau la periferia orașului Milano.

Aceste companii plăteau oamenii cu 2-3 euro (2,16-3,25 dolari) pe oră pentru a lucra în medie 10 ore pe zi, în unele cazuri șapte zile pe săptămână, pentru a confecționa genți care erau vândute subcontractanților Armani cu 93 de euro, revândute lui Armani cu 250 de euro și puse pe piață cu aproximativ 1.800 de euro, au precizat anchetatorii.

ULTIMA ORĂ Piața auto, la minimul ultimelor 12 luni: scădere abruptă a înmatriculărilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Piața auto, la minimul ultimelor 12 luni: scădere abruptă a înmatriculărilor

Armani Group a declarat că "a avut întotdeauna măsuri de control și de prevenire pentru a minimiza abuzurile din lanțul de aprovizionare", adăugând că va colabora cu autoritățile pentru a-și clarifica poziția. Procuratura din Milano investighează de mai mulți ani externalizarea producției de către marile grupuri din domeniul modei și din alte sectoare către subcontractori care ar exploata muncitorii.

Compania de modă Alviero Martini, care își confecționa gențile în ateliere chinezești, a fost de asemenea plasată recent sub control judiciar. Italia găzduiește mii de mici producători care acoperă 50-55% din producția mondială de îmbrăcăminte de lux și articole din piele, potrivit calculelor firmei de consultanță Bain, față de 20-25% în restul Europei.

GRAFICE Prima zi cu prețuri negative la energie din acest an. Producătorii, inclusiv regenerabilii, merg cu frâna trasă CITEȘTE ȘI GRAFICE Prima zi cu prețuri negative la energie din acest an. Producătorii, inclusiv regenerabilii, merg cu frâna trasă

Subcontractarea Armani a continuat din 2017 cel puțin până în februarie 2024, când poliția a făcut ultima razie în ateliere, au scris judecătorii din Milano, menționând că încălcarea codului muncii este un exemplu de practici comerciale neloiale. "Investigațiile au scos la iveală practici neregulamentare atât de adânc înrădăcinate și stabilite, încât pot fi considerate parte a unei strategii mai ample de creștere a afacerii", au declarat judecătorii.

Poliția a găsit migranți chinezi și pakistanezi, adesea fără acte legale, forțați să mănânce și să doarmă în fabrici în condiții degradante și angajați fără contracte de muncă, au spus ei. Muncitorii au folosit utilaje ale căror dispozitive de siguranță au fost "îndepărtate în mod intenționat și rău intenționat", au fost expuși la substanțe chimice potențial periculoase și li s-au refuzat examinările medicale sau formarea profesională, a adăugat hotărârea judecătorească.

GRAFIC Sfârșitul iernii. Cantitatea de gaze înmagazinată astăzi, mult peste cea extrasă CITEȘTE ȘI GRAFIC Sfârșitul iernii. Cantitatea de gaze înmagazinată astăzi, mult peste cea extrasă

Proprietarii companiilor contractante și subcontractante sunt anchetați pentru exploatarea lucrătorilor și angajarea de persoane la negru, în timp ce Armani Operations nu se confruntă cu nicio anchetă. Cu toate acestea, unitatea Armani a fost plasată sub administrare "pentru că, în mod culpabil, nu a verificat lanțul de producție și a rămas inactivă, deși era la curent cu externalizarea producției de către societățile furnizoare".

Documentele judiciare au indicat că atelierele deținute de chinezi produceau, de asemenea, bunuri pentru alte mărci de modă. "Aceasta este a doua măsură de acest fel împotriva unei companii de modă. Trebuie să ne așezăm la masă și să discutăm cu autoritățile și problemele operaționale ale acestui sector de piață, care este atât de relevant pentru Italia", a declarat președintele Tribunalului din Milano, Fabio Roia.

viewscnt
Afla mai multe despre
armani
italia