FOTO Euro Sun: Mina de aur de la Rovina, a doua cea mai mare din Europa, va crea peste 1.500 de locuri de muncă

FOTO Euro Sun: Mina de aur de la Rovina, a doua cea mai mare din Europa, va crea peste 1.500 de locuri de muncă
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 aug 2021

Compania canadiană Euro Sun Mining (fosta Carpathian Gold), proprietara proiectului aurifer de la Rovina, județul Hunedoara, estimează că va crea peste 1.500 de locuri de muncă directe și indirecte la viitoarea mină, pentru care așteaptă autorizația de construcție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: Zăcământul aurifier de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa, conține resurse măsurate și indicate de 204 tone aur și peste 635.000 tone de cupru. Euro Sun a primit, recent, aprobarea autorităților române pentru inițierea Evaluării Strategice de Mediu (SEA) aferentă proiectului, proces necesar în vederea obținerii autorizației de construcție.

Proiectul minier va crea aproximativ 500 de locuri de muncă directe și alte peste 1.000 de locuri de muncă indirecte, spune Scott Moore, directorul general al Euro Sun.

INFOGRAFICE Electricitate - Recordul istoric stabilit săptămâna trecută a fost spulberat: Prețul spot a ajuns la 1.000 lei/MWh CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Electricitate - Recordul istoric stabilit săptămâna trecută a fost spulberat: Prețul spot a ajuns la 1.000 lei/MWh

De asemenea, aproximativ 2.000 de muncitori vor lucra la construcția propriu-zisă a proiectului, a precizat Moore într-un interviu pentru Energy Industry Review.

Proiectul Rovina se întinde pe o suprafață de aproximativ 27,7 kilometri pătrați și cuprinde trei zăcăminte diferite, Rovina, Colnic și Cireșata, ce vor fi exploatate în mai multe faze, pe o perioadă de aproximativ 17 de ani.

Conform studiului de fezabilitate actualizat, Euro Sun vizează o producție medie anuală de 106.000 uncii de aur (3,3 tone) și 95 tone de cupru în primii 10 ani, costurile investiției fiind estimate la aproximativ 400 milioane de dolari.

“În plus, estimăm plăți de peste 500 milioane de dolari cu redevențe și impozite către stat pe durata vieții minei, un procent ridicat din redevențe urmând să se întoarcă în comunitățile locale afectate și în județ”, potrivit lui Moore.

FOTO Euro Sun: Mina de aur de la Rovina, a doua cea mai mare din Europa, va crea peste 1.500 de locuri de muncă

Proiectul Rovina Valley. Sursa: eurosunmining.com

Euro Sun, prin subsidiara Samax România, a obținut licența de exploatare a aurului de la Rovina pentru o perioadă inițială de 20 de ani în 2015, documentul fiind ratificat de Guvern trei ani mai târziu.

Potrivit estimărilor companiei  din 2015, valoarea producției miniere de la Rovina era indicată la 3,6 miliarde dolari pentru aur și 1,7 miliarde dolari pentru cupru, cu redevențe către stat în sumă de 310,4 milioane dolari pe durata proiectului.

Compania candiană și Agenția pentru Protecția Mediului din județul Hunedoara lucrează acum la primirea acordurilor și avizelor de la toate autoritățile administrative pentru certificatul de urbanism, ca parte a procesului SEA. Compania și Agenția se pregătesc, de asemenea, pentru consultări publice, programate pentru al treilea trimestru al anului.

Directorul Euro Sun anticipează că va obține autorizația de construcție în a doua jumătate a anului viitor, producția comercială urmând să fie lansată în 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro sun mining
proiectul aurifer rovina
valea rovinei
zacamant aur rovina
angajari
locuri de munca
scott moore
exploatare miniera rovina
cupru