Miliardarul român Frank Timiș se pregătește de proces cu o companie chineză pentru 700 milioane dolari

Miliardarul român Frank Timiș se pregătește de proces cu o companie chineză pentru 700 milioane dolari

Sursa foto:standard.co.uk

scris 17 feb 2017

O companie de stat chineză, care a fost parteneră cu African Minerals - deținută de miliardarul român Frank Timiș - într-un proiect de exploatare minieră din Sierra Leone, cere în instanță despăgubiri de 700 de milioane de dolari de la aceasta, informează publicația britanică Standard.

Compania de stat chineză din industria oțelului Shandong susține că este creditor al Africa Minerals, intrată în insolvență în 2015, și cere restituirea sumei de 700 milioane de dolari. Deloitte, administrator al African Minerals, nu a considerat valide dovezile privind existența acestei datorii, dar Shandong, care încă investește în mina din Tonkolili și are operațiuni de exploatare acolo, speră că judecătorii britanici îi vor da dreptate. Procesul este așteptat să înceapă în 2018.

Frank Timiș cere despăgubiri de 385 milioane dolari Guvernului din Burkina Faso. Suma ar putea crește la 4 miliarde dolari, bugetul țării pe doi ani CITEȘTE ȘI Frank Timiș cere despăgubiri de 385 milioane dolari Guvernului din Burkina Faso. Suma ar putea crește la 4 miliarde dolari, bugetul țării pe doi ani

În 2015, Shandong, care la acel moment deținea o participație de 25% la mina din Tonkolili, a preluat controlul acesteia, după ce a preluat o parte din datoriile bancare ale companiei.

La scurt timp, African Minerals a intrat în insolvență, pe fondul prăbușirii prețurilor la minereul de fier și al epidemiei de Ebola. Compania este dată în judecată și de locuitori ai statului Sierra Leone din cauza evacuărilor și  tratamentelor aplicate minerilor.

African Minerals era, în urmă cu șase ani, cea mai mare companie listată pe piața alternativă de capitaln de la Londra (AIM), cu o capitalizare de peste două miliarde de lire sterline. La sfârșitul lunii noiembrie 2014, African Minerals și-a închis operațiunile la mina din Tonkolili, una dintre cele mai mari mine de fier din Africa, din lipsa capitalului de lucru. 

Vasile Frank Timiș, născut în Maramureș, are cetățenie australiană.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
frank timiș
mina
sierra leone
african minerals
deloitte
africa
shangdong