Vânzări în creștere pentru Bosch în România. A crescut și numărul angajaților. Prognoză însă modestă privind evoluția afacerii în țară

Vânzări în creștere pentru Bosch în România. A crescut și numărul angajaților. Prognoză însă modestă privind evoluția afacerii în țară
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mai 2024

Grupul german de inginerie Bosch, cel mai mare furnizor mondial de componente auto, a încheiat anul fiscal 2023, în România, cu vânzări consolidate în valoare de 2,5 miliarde de lei (516,2 milioane de euro), acestea rămânând la un nivel similar cu cel al anului precedent.

Vânzările nete totale de 11,8 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro) înregistrate în România, inclusiv vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companii afiliate, au reprezentat însă o creștere de 12 procente față de anul trecut, în moneda locală.

Urmărește-ne și pe Google News
iPhone 16 Pro Max ar putea beneficia de o baterie mai bună CITEȘTE ȘI iPhone 16 Pro Max ar putea beneficia de o baterie mai bună
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„În ciuda mediului economic incert, Bosch a înregistrat în România o performanță stabilă în anul fiscal 2023, în principal datorită dezvoltării activității companiei în zona de producție, în cercetare și dezvoltare, dar și în domeniul serviciilor”, a declarat Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. și reprezentant al Grupului Bosch în România.

Numărul de angajați Bosch în România a ajuns la 10.520 la 31 decembrie 2023, o creștere cu aproximativ 7 procente față de anul precedent. „Deși, din cauza situației actuale, ne așteptăm la un an dificil și în România, rămânem consecvenți angajamentului față de piața locală și de potențialul acesteia pe termen lung”, a continuat Boldijar. Pentru anul în curs, compania intenționează să își consolideze în continuare poziția strategică în țară. Cu toate acestea, Bosch are o prognoză modestă privind evoluția afacerii în țară pentru 2024 din cauza contextului din piață plin de provocări. 

Bosch a investit aproximativ 356 milioane de lei (72 milioane de euro) în România, în 2023, în principal în dezvoltarea fabricilor sale din sectorul de activitate Mobilitate din Cluj și Blaj, precum și în domeniul cercetării și dezvoltării, în cadrul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj. FameUp, care l-a atras în acționariat pe Daniel Dines, vizează creștere rapidă odată cu intrarea pe piața din SUA CITEȘTE ȘI FameUp, care l-a atras în acționariat pe Daniel Dines, vizează creștere rapidă odată cu intrarea pe piața din SUA


În aprilie 2024, Bosch a inaugurat a doua clădire de birouri la centrul său de inginerie din Cluj-Napoca.

Noua facilitate reprezintă o investiție de 21 de milioane de euro, în timp ce investiția totală în cele două clădiri de birouri din Cluj se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro. Clădirea de 10.000 de metri pătrați are zece etaje și este conectată la dotările existente prin pasarele.

Bosch își consolidează prezența la Timișoara

2023 a fost un an cu multe realizări pentru Bosch în Timișoara, unde compania are un centru de soluții de business și tehnologie, oferind cele mai bune servicii pentru Grupul Bosch și clienții externi.

În prezent, centrul are două entități juridice separate: Bosch Service Solutions SRL (din 2007) și nou înființata entitate Bosch Global Business Services SRL (din ianuarie 2024). 

Dezvoltarea sectoarelor de activitate Bosch

În sectorul Mobilitate, divizia Mobility Aftermarket a înregistrat în 2023 un nou record absolut de vânzări în România prin creșterea cifrei vânzărilor sale totale, bazată pe consolidarea relațiilor de afaceri cu distribuitorii strategici. Piesele de schimb auto Bosch sunt apreciate de multe companii ce fac parte din programul de loialitate eXtra (extra-premii.ro), în cadrul căruia service-urile auto și magazinele de piese de schimb pot colecta recompense pe baza achizițiilor de produse Bosch.

În sectorul de activitate Tehnologie pentru construcții și energie, dezvoltarea diviziei Bosch Home Comfort din România reflectă evoluția generală a industriei din ultimul an, afectată de contextul macroeconomic. În zona de afaceri a proiectelor, divizia a migrat de la segmentul rezidențial la cel comercial, reprezentat în principal de centrale electrice mari și soluții complexe de aer condiționat.

Sectorul de activitate Bunuri de larg consum a înregistrat o scădere a cererii de electrocasnice și scule electrice în 2023. Cu toate acestea, divizia Scule electrice Bosch a înregistrat o creștere moderată a vânzărilor în comparație cu anul precedent.

În sectorul de activitate Tehnologie industrială, divizia de vânzări Bosch Rexroth a înregistrat o creștere moderată în anul 2023, în principal datorită investițiilor în automatizarea proceselor de producție realizate de clienții din industria automotive.

Giganții tehnologiei își asumă angajamente în materie de siguranță a inteligenței artificiale, inclusiv \ CITEȘTE ȘI Giganții tehnologiei își asumă angajamente în materie de siguranță a inteligenței artificiale, inclusiv "un buton pentru oprire de urgență"

Grupul Bosch are aproximativ 429.000 de angajați în întreaga lume (la 31 decembrie 2023). Compania a generat vânzări de 91,6 miliarde de euro în anul 2023. Operațiunile sale sunt împărțite în patru sectoare de activitate: Mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bosch
românia