Un tribunal rusesc interzice OMV să demareze o procedură de arbitraj internațional contra Gazprom

Un tribunal rusesc interzice OMV să demareze o procedură de arbitraj internațional contra Gazprom
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mai 2024

Un tribunal rusesc a decis să interzică companiei austriece OMV să demareze o procedură de arbitraj contra grupului energetic Gazprom, controlat de statul rus, a anunțat agenția rusă de presă TASS, citând informațiile de la tribunal, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Conform TASS, Curtea de Arbitraj de la Sankt Petersburg și regiunea Leningrad au amenințat că vor amenda OMV cu 575,2 milioane de euro în cazul în care compania austriacă merge mai departe cu procedura de arbitraj în tribunale din afara Rusiei, scrie Agerpres.

FOTO Protest inedit al angajaților din Guvern, nemulțumiți de creșterea de 10% a salariilor promisă de executiv. Ei au organizat ”protestul umbrelelor” CITEȘTE ȘI FOTO Protest inedit al angajaților din Guvern, nemulțumiți de creșterea de 10% a salariilor promisă de executiv. Ei au organizat ”protestul umbrelelor”

Gazprom și alte firme rusești încearcă să mute din străinătate în Rusia acțiunile în instanță. Multe dispute vin în urma ruperii relațiilor de afaceri dintre Rusia și Occident în urma conflictului din Ucraina.

Luna trecută, directorul general al OMV, Alfred Stern, spunea că firma vede aceste proceduri ca nelegitime și nu recunoaște Sankt Petersburg ca instanță competentă. De asemenea, el a declarat că a inițiat proceduri de arbitraj contra Gazprom, inclusiv pentru participația deținută de OMV într-un zăcământ rusesc de gaze.

În decembrie 2023, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat ca firmele Wintershall Dea (Germania) și OMV (Austria) să fie deposedate de participațiile lor, în valoare de mai multe miliarde de dolari, pe care le dețineau la o serie de proiecte de extracție de gaze din zona arctică a Rusiei. Sechestrarea de către Kremlin a activelor străine din Rusia a venit după ce Putin a catalogat drept o declarație de război economic din partea Vestului sancțiunile economice impuse Moscovei după decizia de invadarea a Ucrainei.

Gazprom se confruntă cu numeroase acțiuni în justiție din partea companiilor europene care cumpără și transportă gaze rusești și recent a încercat să tranșeze aceste litigii cu companiile internaționale în tribunalele din Rusia, lucru pe care unele companii europene l-au considerat ilegal. De asemenea, Gazprom a demarat acțiuni la Curtea de Arbitraj de la Sankt Petersburg, amenințând companiile europene cu amenzi dacă vor continua litigiile în afara Rusiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
omv