VIDEO Maratonul Profit.ro TV Economia Sustenabilă - Diana Zepiși, NOD: Viitoarele măsuri de reducerea a deficitului bugetar nu ar trebui să afecteze viteza de accesarea fondurilor europene

Maratoanele Profit.ro   
VIDEO Maratonul Profit.ro TV Economia Sustenabilă - Diana Zepiși, NOD: Viitoarele măsuri de reducerea a deficitului bugetar nu ar trebui să afecteze viteza de accesarea fondurilor europene

Viitoarele măsuri de reducerea a deficitului bugetar nu ar trebui să afecteze viteza de accesarea fondurilor europene, ci dimpotrivă, ar trebui să creștem gradul de absorbție a banilor de la Comisia Europeană, transmite Diana Zepiși, project în cadrul Network One Distribution (NOD), la Maratonul Economia Sustenabilă, organizat de Profit.ro TV.

Evenimentul, transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și la postul de televiziune Prima News, a fost organizat cu sprijinul Auchan, Hidroelectrica, Salt Bank, Transgaz

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

"Dacă lucrurile ar fi mers mai bine, puteam să fim la 90% grad de absorbție în cazul PNRR, dar în realitate suntem la 30%. Pe partea de program regional, avem o întârziere de 2 ani, la fel și în cazul la Programul de Tranziție Justă. Recenta prelungirea de 18 luni pentru proiectele PNRR este bună, dar insuficientă în raport cu ritmul de mișcare al instituțiilor din România. Instituțiile ar fi trebuit să investească în oameni pregătiți și să pregătească oamenii pentru că, dacă am fi avut oameni pregătiți care să verifice proiectele propuse, să vorbească despre proiecte, să sprijine toate inițiativele, atunci totul s-ar fi mișcat mult mai repede. La Educație, pe partea de digitalizare, avem un apel de pregătire a 100.000 de profesori, dar România are peste 230.000 de profesori. În cazul primăriilor, nu avem niciun apel de pregătire a funcționarilor din aceste instituții pentru digitalizare", a spus Zepiși.

Urmărește-ne și pe Google News

Reprezentanta NOD a atras atenția că ritmul achizițiilor din ultimele săptămâni, pe fondul procesului electoral și incertitudinilor politice, a fost afectat semnificativ.

Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

"S-au văzut puțin emoțiile prin care am trecut în ultimele săptămâni și, dacă ne referim la achiziții publice, ritmul lor a încetinit considerabil. Dacă în ultimele 2-3 luni apăreau o grămadă de licitații pe SEAP pentru digitalizarea spitalelor, în ultimele 2-3 săptămâni au apărut doar câteva, vorbim de 3-4 licitații. Și la Educație a scăzut ritmul, plus că nu se știa dacă vom avea o prelungire de la Comisia Europeană. În cazul Educației, finanțarea se încheia în septembrie 2025 și, în acest context, orice licitație care ar fi fost inițiată în prezent nu ar fi avut cum să se închidă până în toamnă. Știm foarte bine că sunt foarte puțini oameni care verifică proiectele, că durata acestui proces se întinde pe 3-4 luni, dar au fost cazuri și de 1 an și 2 luni", a afirmat Zepiși, care a adăugat că România se află la a doua cerere de plată în cazul PNRR, realizată în septembrie 2023, în timp ce Italia a ajuns la a șasea cerere de plată.

Zepiși a spus că creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene ar putea fi posibilă prin automatizări.

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană înrăutățește estimarea de deficit bugetar pentru România în acest an, din cauza incertitudinilor politice de până acum și a lipsei reformei fiscale. Creșterea economică va fi mai lentă decât se anticipa anterior CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană înrăutățește estimarea de deficit bugetar pentru România în acest an, din cauza incertitudinilor politice de până acum și a lipsei reformei fiscale. Creșterea economică va fi mai lentă decât se anticipa anterior

"O licitație, pentru a merge mai departe, trebuie să treacă prin N semnături. Dacă ar fi un flux prin care să se semneze automat, atunci lucrurile s-ar desfășura mai repede. Digitalizarea nu înseamnă doar device-uri, echipamente, tablete, înseamnă și software. Toate aceste procese ar trebui să fie digitalizate, plus training-uri pentru oameni. Degeaba cumpără primăriile echipamente hard, eventual aplicații software, dacă funcționarii nu știe să le folosească. Sunt bani pentru training-uri, dar foarte puține primării au accesat fondurile respective. Efortul nostru, prin parteneri, consultanți și bănci, a vizat informarea celor care ar putea să acceseze fonduri. Ministerele nu prea reușesc să deruleze astfel de acțiuni de informare și atunci am făcut noi acest demers", a mai spus reprezentantul companiei.

NOD este cel mai mare distribuitor local, cu o cotă de piață de 50% și afaceri de peste 530 milioane de euro afaceri în 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
nod
finantari
comisia europeana
pnrr